Reizen naar Mars gevaarlijk voor gezondheid

Array

Grotere kans op kanker, grauwe staar en onvruchtbaarheid
stronauten die een reis naar Mars maken, krijgen zo veel kosmische straling op zich af dat de kans groot is dat het hen het leven kan kosten. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse federale luchtvaartinspectie (FAA).

Volgens het onderzoek zou mogelijk een op de tien ruimtereizigers als gevolg van een vlucht naar Mars aan kanker overlijden. Ook zouden zij door de straling meer risico lopen op de oogziekte grauwe staar, onvruchtbaarheid en genetische afwijkingen bij hun kinderen.

Niet op te lossen
Volgens wetenschapper Keran O’Brien van de universiteit van Arizona is kosmische straling – radioactiviteit afkomstig uit de verre ruimte en van zonnevlammen – een belangrijke beperkende factor voor de ruimtevaart. “Ik zie niet in hoe dat probleem in de nabij toekomst gemakkelijk kan worden opgelost”, zei hij tegen New Scientist.

Verblijf op Mars
O’Brien onderzocht samen met de FAA aan hoeveel straling mensen zouden worden blootgesteld bij een reis van 2,7 jaar naar Mars, inclusief een verblijf van een jaar op de rode planeet. Hij constateerde dat die dosis voldoende is om bij 10 procent van de mannen en 17 procent van de vrouwen tussen de 25 en 34, op latere leeftijd een dodelijke vorm van kanker te veroorzaken.

Pantser
Volgens O’Brien is het wellicht mogelijk een ruimteveer te bouwen dat gepantserd is tegen kosmische straling. Maar zelfs dan denkt hij dat de mens niet in staat zal zijn verder te reizen dan 75 miljoen kilometer, ongeveer de helft van de afstand van de aarde tot de zon. Mars en Venus zouden dan eventueel te bereiken kunnen zijn, maar Jupiter of Saturnus niet.

Bron: ANP
 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen