Artsen zonder Grenzen: Geweld in Darfur gaat door

Array

Artsen zonder Grenzen (AzG) is bezorgd over het voortdurende geweld tegen de burgerbevolking in Darfur. Nog altijd behandelen de teams van AzG in de hele regio regelmatig nieuwe slachtoffers van geweld en verkrachting.

‘De slachtoffers die we behandelen, zijn opzettelijk aangevallen.’ zegt Geoff Prescott, directeur van AzG na zijn terugkeer uit Darfur. ‘Wat voor doel heeft het om boeren en herders te doden, verkrachten en terroriseren? Soldaten en gewapende groepen moeten burgers met rust laten. Dit is geen oorlog meer, maar geweld om het geweld.’

Ook in de ontheemdenkampen zijn de mensen niet veilig. In juli waren teams van AzG daar opnieuw getuige van. Op 24 juli vond een aanval op een ontheemdenkamp in Shangil Tobaya in Noord-Darfur plaats. Hutten in het kamp werden platgebrand en honderden mensen moesten weer halsoverkop op de vlucht slaan. Het team behandelde 14 gewonden met kogel- en granaatscherfverwondingen, waaronder 4 kinderen. Op 16 juli behandelde een ander team 23 gewonden in het ziekenhuis in Mornei, in West-Darfur. Zij raakten gewond toen een voedseldistributie in het ontheemdenkamp uitmondde in een gewelddadig treffen. Negen mensen liepen schotwonden op; twee van hen stierven in het ziekenhuis en één van hen verkeert nog in levensgevaar.

Ook het verkrachten van vrouwen gaat door. In alle delen van Darfur behandelen de teams in de klinieken vrouwen die zijn verkracht en vernederd. Zo behandelde het team in Mornei op 11 juli 15 verkrachte en mishandelde vrouwen. Alle vrouwen kregen een spoedbehandeling om ernstige complicaties als gevolg van de verkrachtingen te voorkomen. Eerder, op 9 juni, behandelde het medische team van Artsen zonder Grenzen in Korma, in Noord Darfur, 15 vrouwen die de dag ervoor aangevallen waren. Vijf van hen waren verkracht. Eén van hen was 15 jaar en een ander drie maanden zwanger.

Artsen zonder Grenzen werkt sinds december 2003 in Darfur. Met 180 internationale en 3.000 Sudanese medewerkers is deze missie nog steeds één van de grootste van Artsen zonder Grenzen wereldwijd.

Persbericht Artsen zonder Grenzen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen