Bot voor transplantatie in eigen lichaam aangemaakt
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 03 augustus 2005 - 16:56
Array
Wetenschappers zijn erin geslaagd onder het periost nieuw botweefsel te doen groeien dat achteraf getransplanteerd kan worden naar een andere plaats in het lichaam.
Volgens de klassieke wijze wordt botweefsel afgenomen uit de heup of de ribben, maar die hoeveelheid blijft beperkt. Bovendien is de procedure pijnlijk en niet zonder risico’s. Ook de aanmaak van nieuw botweefsel in het lab was niet optimaal, omdat beperkte hoeveelheden bot konden worden aangemaakt en de zwakke structuur van het bot.
De nieuwste techniek, bestaat eruit een calciumhoudende gel te injecteren onder het periost, die het periost stimuleert tot de aanmaak van nieuwe lagen botweefsel. Het blijkt vrij gemakkelijk dit weefsel vervolgens te verwijderen, om het elders in het lichaam te gebruiken. De nieuwgroei van het bot nam zes weken in beslag, en het duurde daarna nog zo’n 12 weken voor de transplantaten volledig vergroeid waren met het gekwetste botweefsel. De studie vond plaats bij proefdieren, konijnen, maar toepassing bij de mens zou snel moeten volgen.
De wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology, Imperial College London, universiteit van Bazel en de Vanderbilt University hopen volgens dezelfde methode ook nieuw lever- en pancreasweefsel aan te maken met een vergelijkbare procedure.
Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.
Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.
De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.