Concordance: Zorgverlener en patiënt gelijkwaardig

Array

Zorgverlener en patiënt gelijkwaardig Het Farmaceutisch Weekblad gaat deze week in op de vraag hoe realistisch en uitvoerbaar dat is. Het gaat hierbij om Concordance. Dit is een relatief nieuw begrip dat ook in Nederland aan bekendheid wint. Centraal staat de gelijkwaardigheid van zorgverleners en patiënt: de patiënt is partner. Het concordance-model is overgewaaid uit Engeland en rekent af met de ‘alwetende’ apotheker en huisarts die de patiënt wel even vertellen wat goed voor hem is. Huisarts Eugèn Zuiderwijk zegt: ‘Sommige patiënten zijn goed aanspreekbaar als partner, andere niet. Daarom moet je patiëntenprofielen maken.’ Hij krijgt bijval van Hans van Laarhoven, directeur van de Stichting Bloedlink: ‘Je moet kijken naar de patiënt tegenover je en insteken op zijn of haar niveau.’ Een gelijkwaardig medisch kennisniveau is volgens Van Laarhoven haast onhaalbaar en ook niet nodig. ‘De winst zit hem in de wederkerigheid van de informatie-uitwisseling tussen patiënt en zorgverlener. De patiënt is ervaringsdeskundige en weet meer van zijn specifieke situatie. Die kennis moet je koppelen aan de vakkennis van de zorgverlener.’
Voor het slagen van het concordancemodel moet niet alleen bij de patiënt, maar ook bij de zorgverlener wat veranderen, zegt Jan Broeren, apotheker werkzaam bij zorgverzekeraar VGZ. ‘Die denken vaak nog te aanbodgericht.’ Het gaat voor Broeren om kennis kunnen delen, vragen durven stellen, je in een ander kunnen inleven, een plan van aanpak kunnen maken. ‘Uitgaan van wat de patiënt nodig heeft in plaats van uitgaan van het instrument.’

Bron: Zorgkrant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen