Gekleurde mens meer overlevingskans na hartaanval

Array

Kans op hartaanval voor mensen met huidskleur wel groter

De gekleurde mens in Zuid-Londen maakt meer kans om een hartaanval te overleven dan zijn witte medemens. Dit blijkt uit een publicatie van het British Medical Journal. De kans op een hartaanval en sterven als gevolg daarvan zijn in Engeland en de Verenigde Staten over het algemeen hoger bij donkere mensen dan bij blanken. In het zuiden van Londen ligt de gemiddelde leeftijd van mensen die een lijden aan een hartaanval echter tien jaar lager dan bij de rest van de bevolking.

Meer kans met donkere huidskleur
Ondanks de hogere kans op een hartaanval, bleken patiënten met een donkere huidskleur meer kans te hebben om de hartaanval te overleven. Het onderzoek toonde aan dat over een periode van vijf jaar 57 procent van de gekleurde hartpatiënten wist te overleven, tegen 36 procent van de blanke patiënten.
Zuid-Londen
Het onderzoek werd gedaan onder 2000 patiënten in zuid-Londen, die hun eerste hartaanval tussen 1995 en 2002 hadden gekregen. Vooral oudere zwarte hartpatiënten (75 jaar en ouder) hadden een aanzienlijk grotere kans om hun aanval te overleven dan blanke bejaarde hartpatiënten. De kans op overleven leek te verslechteren als de patiënten rookten of als er sprake was van onbehandelde hartritmestoornissen en diabetes.

Betere toegang en actievere aanpak
Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat zwarte patiënten een betere toegang tot zorg voor hartpatiënten krijgen en dat ze actiever de risicofactoren aanpakken die kunnen bijdragen aan een hartaanval. In het onderzoeksrapport wordt voorgesteld om meer gedetailleerde informatie over de sociaal-economische status, opleiding en nazorg (na een hartaanval) in een toekomstige studie op te nemen om hun rol in de overlevingskans te kunnen beoordelen.

Bron: Docter’s Guide

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen