Olanzapine effectieve onderhoudsmedicatie bipolaire stoornis

Array

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat olanzapine significant effectiever is dan lithium in het voorkomen van manische en gemengde ziekteperioden bij patiënten met een bipolaire stoornis. De middelen blijken ongeveer even effectief in het voorkomen van terugval in depressies.

Amerikaanse onderzoekers onder leiding van Mauricio Tohen vergeleken de effectiviteit van olanzapine en lithium bij het voorkomen van terugval bij stemmingsstoornissen. De onderzoeksgroep bestond uit patiënten met de diagnose bipolaire stoornis en twee of meer manische of gemengde ziekteperioden in de afgelopen zes jaar en een Young Mania Rating Scale totaal score van 20.

De patiënten die symptomatische in remissie kwamen (Young Mania Rating Scale score 12; 21-item Hamilton depression scale score 8) kregen dubbelblind en willekeurig gedurende 52 weken olanzapine (217 patiënten, 5–20 mg/dag), of lithium (214 patiënten, te bereiken bloedspiegel 0,6–1,2 meq/liter).

Een symptomatische terugval (score van 15 op the Young Mania Rating Scale of Hamilton depression scale) trad op bij 30% van de mensen die olanzapine kregen en bij 38,8% van de mensen die lithium kregen. Uit de secundaire resultaten bleek dat olanzapine in vergelijking met lithium significant minder risico’s met zich meebracht op een manische of gemengde fase.

Terugkeer van de depressie trad op bij 15,7% van de patiënten met olanzapine en bij 10,7% van de patiënten op lithium. De gemiddelde gewichtstoename was bij olanzapine significant groter dan bij lithium.

De onderzoekers concluderen dat olanzapine was significant effectiever dan lithium in het voorkomen van manische en gemengde ziekteperioden bij patiënten met een bipolaire stoornis. Lithium en olanzapine blijken ongeveer even effectief in het voorkomen van terugval in depressies.

Bron: American Journal of Psychiatry

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen