Ondernemen in de zorg

Array

Er is een nieuw boek verschenen over ondernemen in de zorg en is geschreven door Henny van Lienden en Marije van der Poel.
De overheid stuurt aan op meer concurrentie in de zorg. Hierdoor wordt de invloed en de keuzevrijheid van de patiënten vergroot. Deze marktgerichte manier van werken zorgt ervoor dat patiënten niet meer vanzelf de praktijken van paramedici binnenkomen. De paramedicus wordt dus ondernemer en moet zelf activiteiten ondernemen om patiënten binnen te krijgen.

In Ondernemen in de zorg worden twee soorten competenties onderscheiden: conceptuele en generieke. Bij conceptuele competenties gaat het om de persoonlijke effectiviteit van de ondernemer. Deze wordt beoordeeld op basis van de manier waarop hij dingen aanpakt. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de creativiteit, het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit. In totaal zijn er acht conceptuele competenties. Ook van de generieke competenties zijn er acht. Hierbij gaat het om de kennis die nodig is om een succesvol ondernemer te zijn, bijvoorbeeld kennis op het gebeid van marketing en financiën.

De paramedicus die in de toekomst wil functioneren binnen de marktgerichte werkwijze, moet zich verdiepen in het ondernemerschap. De in dit boek beschreven competenties helpen de paramedicus zich aan de passen aan de ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Henny van Lienden is docent Ondernemerschap aan de faculteit Gezondheidszorg van de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is hij directeur van Bureau Van Lienden dat cursussen financieel management en intern budgetteren verzorgt. Marije van der Poel is directeur van adviesbureau Van der Poel / marketingprojecten, en is gastdocent marketing bij de faculteit Gezondheidszorg van de Hogeschool Utrecht.

Henny van Lienden en Marije van der Poel
90 352 2768 9 / 1e druk / 2005 / 192 blz.
€ 27.50
Bindwijze : genaaid gebrocheerd
Geïllustreerd /
NUR : 894 / 870

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen