Plafond aan terreurdekking voor verzekeraars

Array

Als de schade lager uitvalt dan een miljard verandert er niets

Er komt een limiet aan de vergoedingen die zorgverzekeraars moeten uitkeren bij een eventuele terroristische aanslag. Minister Hoogervorst heeft dit geregeld in de nieuwe Zorgverzekeringswet, aldus de website van de Staatscourant.

Hoogervorst van Volksgezondheid heeft maandag een wetswijziging naar de Tweede Kamer gestuurd waarin een maximum aan vergoedingen wordt vastgesteld in geval van een aanslag.

Naar Raad van State
De minister wil deze verandering, samen met andere wijzigingen, uiterlijk half september voor advies sturen naar de Raad van State. De Eerste Kamer heeft al eerder het groene licht gegeven voor de nieuwe wet. De nieuwe zorgverzekeringswet heft met ingang van volgend jaar het verschil op tussen particulier en ziekenfondsverzekerden .

Niet alleen schade zorgverzekeraars
De limiet treedt in werking als de totale schade van een terroristische aanslag voor alle verzekeraars in Nederland boven de een miljard euro uitstijgt. Daarbij telt niet alleen de schade voor zorgverzekeraars, maar ook de kosten die schade, levens- en uitvaartzekeraars maken, schrijft de Staatscourant.

Onder de miljard gewoon uitbetalen
De speciaal hiervoor in het leven geroepen Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden gaat beoordelen hoeveel de afzonderlijke verzekeraars moeten uitkeren, mocht het komen tot een dergelijke terreurdaad. Als de schade lager uitvalt, zullen de maatschappijen de claims gewoon moeten uitbetalen.

Clausule
Bij schade hoger dan een miljard wordt het beschikbare bedrag voor de zorg kleiner naarmate er meer andere verzekerde schade is, aldus de wetswijziging. Dat betekent dat wel de overlevenden bij een aanslag met vele doden en grote schade, maar een klein deel van hun zorg uitbetaald krijgen, als er sprake is van weinig gewonden. Via een clausule wil Hoogervorst hier een mouw aan passen en desnoods meer uitbetalen aan gewonde overlevenden.

Bron: de Staatscourant
 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen