Ziekte van Lyme maakt veel slachtoffers

Array

Er wordt niet snel genoeg antibiotica voorgeschreven aan mensen die gebeten worden door een teek. De huisarts zou dit sneller moeten doen, omdat teken de ziekte van Lyme overbrengen. Dit zegt Siebe Meyer, Lyme-expert bij de Stichting samenwerkende artsen en adviesorganisaties in de gezondheidszorg (SAAG)   De ziekte van Lyme verspreidt zich snel volgens cijfers van het RIVM. (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en milieu)
Het blijkt dat tussen 1995 en 2001 het aantal ziektegevallen is verdubbeld. De cijfers spreken voor zich: van 6.500 naar 13.000. Een belangrijke aanwijzing voor de ziekte van Lyme is een steeds groter wordende rode plek op de huid. Deze verbleekt zich in het midden. De ziekte van Lyme wordt overgebracht door teken, van veldmuizen naar de mens. Waar het groen en vochtig is komen teken voor. Dus in tuinen, stadsparken en / of kinderspeelplaatsen.  Meyer stelt dat artsen bij een tekenbeet uit voorzorg al antibiotica zouden moeten voorschrijven. “Volgens een nieuwe richtlijn uit 2004 moeten ze antibiotica voorschrijven zodra kringvorming zich voordoet, maar er zij er maar weinig die dit ook doen”, volgens Meyer. De angst dat bacteriën resistent raken als mensen te veel antibiotica gebruiken is bij huisartsen groot. Dit kan een drempel zijn om het uit voorzorg voor te schrijven.
Bron: Zorgkrant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen