Farmacie denkt aan productie chocopil

Array

Verschillende farmacieconcerns overwegen geneesmiddelen te maken van chocolade.

Uit een groot Amerikaans onderzoek blijkt dat de zogeheten flavanolen die in chocolade zitten kunnen helpen tegen suikerziekte, hersenbloedingen en vaatziekten. Het positieve nieuws over de gezonde stoffen in chocolade werd door onder meer snoepconcern Mars bekendgemaakt op een groot medisch congres in Zwitserland. Het onderzoek, dat door Amerikaanse wetenschappers van Harvard Medical School in samenwerking met de snoepfabrikant is gedaan, kan volgens de onderzoekers heel goed leiden tot een medische doorbraak. De heilzame flavanolen zitten ook in rode wijn en groene thee. In chocola zitten ze alleen in de pure variant.Aspirine
Het gunstige effect van flavanolen is een gevolg van hun bloedverdunnende eigenschappen. „Ze gedragen zich in het lichaam ongeveer hetzelfde als aspirine”, aldus een van de onderzoekers van Harvard Medical School. Er worden dan ook dezelfde gunstige effecten van verwacht, zoals een verlaagde bloeddruk en verminderde kans op hart- en vaatziekten. Chocola blijkt ook de bloedtoevoer aan de hersenen te stimuleren, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor de behandeling van dementie en hersenbloedingen.

De wetenschappers benadrukken nogmaals dat je voor je gezondheid wel moet kiezen voor pure chocola. De effecten van melkchocola zijn veel minder gunstig en witte chocola is zelfs erg ongezond. In het onderzoek is bij een groep van twintig vrijwilligers gemeten dat pure chocola het cholesterolniveau en de bloeddruk verbetert.

Op de wetenschappelijke internetsite Kennislink. nl laten de onderzoekers weten dat op dit moment ook de medische werking van theobromine, een ander ingrediënt van chocola, wordt onderzocht. Deze stof, die verwant is aan cafeïne, lijkt te werken tegen hardnekkige hoestbuien.

Er is echter nog meer aanvullend onderzoek nodig voordat we echt de chocolademedicijnen op recept tegen allerhande aandoeningen kunnen krijgen.

Bron: De Telegraaf

Recente artikelen