XTC helpt tegen Parkinson

Array

XTC onderdrukt de symptomen van de ziekte van Parkinson, zo melden Amerikaanse onderzoekers deze week in PLoS Biology. Ze zeggen er met nadruk bij dat ze het alleen bij muizen hebben geprobeerd en dat ze niet willen suggereren dat alle Parkinsonpatiënten nu op zoek moeten naar een dealer.

De groep van Marc Caron (Duke University, Durham, North Carolina) deed proeven met genetisch gemodificeerde muizen die geen dopamine aanmaken. Net als bij mensen leidt dat tot Parkinson-achtige symptomen, zoals bevende en stijve ledematen.

De muizen kregen verschillende chemicaliën toegediend in de hoop da er iets bij zou zitten dat de symptomen deed verminderen. Methyleendioxymethamfetamine (MDMA) oftewel XTC bleek het beste te werken.

Opvallend was dat de dopaminespiegel van de muizen niet steeg. Dit suggereert dat er een nog onbekend mechanisme aan het werk is.

Combinatie van XTC met het gebruikelijke Parkinsonmedicijn L-dopa bleek nog betere resultaten op te leveren.

Overigens is drie jaar geleden een studie in Science verschenen die suggereerde dat XTC bij apen juist Parkinson-smptomen zou opwekken. De betrokken onderzoekers hebben dat artikel achteraf echter moeten terugtrekken toen ze zich realiseerden dat ze de apen geen MDMA maar metamfetamine (speed) hadden gegeven.

Bron: [email protected]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen