Staatsecretaris Ross twijfelt aan functiegerichte bekostiging

Array

Nieuwe financiering AWBZ mogelijk te duur. Staatssecretaris Ross-van Dorp is bang dat de functiegerichte bekostiging de AWBZ duurder zal maken. Dat is de reden van het uitstel van de zogeheten ‘scoringsoperatie’ voor de intramurale zorgarrangementen (iza’s).

Ross-van Dorp legde het werk aan de intramurale zorgarrangementen tijdelijk stil. De AWBZ-aanbieders hoeven hun cliënten nog niet te op te geven in iza’s, zoals de bedoeling was. De iza’s, vaste combinaties van zorgfuncties en zorgzwaarte, zijn opgezet als een tussenstap naar functiegerichte bekostiging. Er zijn nu 49 van deze combinaties ontworpen, Ross-van Dorp vindt dit aantal te groot en te ingewikkeld. Ook het einddoel van de hele operatie staat nu ter discussie, melden betrokkenen bij het project.
De iza’s zijn ontworpen om in beeld te krijgen wat instellingen precies leveren aan functies en klassen; het College Tarieven Gezondheidszorg kan vervolgens tarieven berekenen bij die functies, ervan uitgaand dat het macrobudget voor de AWBZ gelijk moet blijven. Uit de proef met de zorgarrangementen is echter gebleken dat cliënten doorgaans minder zorg krijgen dan in hun indicatiebesluit staat.

Bij functiegerichte bekostiging zou de vergoeding aan alle zorgaanbieders gebaseerd worden op het indicatiebesluit VWS is bang dat de AWBZ duurder wordt als de indicatie als financieringsbasis dient. Vandaar dat men nu overweegt de iza’s tot einddoel te promoveren, waarbij het Centrum indicatiestelling zorg ook met deze vaste combinaties zou moeten gaan werken.

Voor Medicalfacts is dit geen verrassing, misschien doet VWS er goed aan om eens te gaan luisteren naar de werkers in de zorg in plaats van naar da ambtenaren achter hun bureautjes

Bron: Zorgvisie, Zibb & HuisartsVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen