Verzekeraars: zorgpolis duurder

Array

De nieuwe basispremie voor de zorgverzekering die in 2006 van kracht wordt, zal een tegenvaller worden voor zowel de consument als het kabinet. De premie valt hoger uit dan het kabinet tot nog toe heeft geschat. Bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de koepelorganisatie van de dertig ziektekostenverzekeraars, gaat woordvoerder Tom Dalinghaus ervan uit, dat ‘de gemiddelde basispremie wel hoger wordt dan 1100 euro’ per persoon per jaar. ”De ramingen van het ministerie van Volksgezondheid vallen al jaren altijd lager uit dan de echte kosten later blijken te zijn.”

Zorgverzekeraars Nederland kan niet zeggen hoeveel hoger de premie zal zijn. ”Het zal verschillen per verzekeraar.” Voor het kabinet zal een hogere basispremie tot extra kosten leiden. De regering heeft beloofd de lagerbetaalden een zorgtoeslag uit te keren, ter vergoeding van de hogere premie die veel consumenten per 1 januari moeten betalen. Valt de premie nog hoger uit, dan zal het kabinet meer geld kwijt zijn aan deze subsidie. Elk tientje dat de premie hoger uitvalt, kost de schatkist zestig miljoen euro. Een honderd euro hogere premie zal een gat in de rijksbegroting slaan van meer dan een half miljard euro. Cor Groeneweg, directeur voorlichting van het ministerie, zegt dat de schatting van 1100 euro basispremie ‘vooralsnog correct is’. ”Het Centraal Planbureau heeft eraan meegerekend, al blijft dit soort voorspellingen gecalculeerd koffiedik kijken.Ik houd mij aan de gemaakte calculatie. In het bedrag is al meegenomen dat de verzekeraars drie tot negen procent van de premie kwijt zijn aan administratieve invoeringskosten van het nieuwe stelsel.” Bij verzekeraar Achmea Zorg onderschrijft directeur Guus van Montfort evenwel volledig de vrees van koepelorganisatie ZN. ”De overheid heeft in het verleden systematisch de kostenstijgingen in de zorg onderschat, is onze ervaring. Dus de gemiddelde premie zal zeker boven de 1100 euro uitkomen.

De vraag naar zorg stijgt nog steeds en de prijzen van de verleende zorg ook.” Pas in september weten de verzekeraars hoeveel de polissen precies gaan kosten. ”Dan krijgen wij van het ministerie allerlei gegevens die wij nodig hebben om onze eigen premie te berekenen.” Niet alle verzekeraars wagen zich aan een voorspelling. Bij Menzis en bij CZ vinden woordvoerders het nog ’te voorbarig’ nu al concrete uitspraken te doen.

Bij middenstandsorganisatie MKB Nederland maakt woordvoerder Joep Rats zich wel zorgen over de basispremie. ”Wij vrezen dat een premie van 1300 euro niet ondenkbaar is. De verzekeraars hebben er baat bij de gemiddelde premie op te stuwen. De verzekerden met lage inkomens worden toch wel gecompenseerd door de fiscus. Mensen met hogere inkomens zijn doorgaans geneigd een dure polis voor lief te nemen. Zij krijgen immers een ziektekostenvergoeding van hun werkgever.” MKB Nederland vreest dat het midden- en kleinbedrijf in totaal ‘een half miljard euro of meer’ kwijt zal zijn door een hogere zorgpremie.

Bron: Het Parool

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen