Artsen Erasmus MC weigeren vaak euthanasieverzoeken

Array

Specialisten van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam leggen geregeld verzoeken voor euthanasie naast zich neer. Een lid van de commissie Levenseinde van het ziekenhuis heeft dat laten weten in het personeelsblad van het ziekenhuis. Mednet wist de hand te leggen op het artikel.
De commissie Levenseinde van het Erasmus MC noemt de handelwijze van de specialisten schokkend.

Bang voor consequenties
Een woordvoerster van het ziekenhuis heeft de problemen donderdag bevestigd. Volgens haar wil de leiding van het ziekenhuis discussiebijeenkomsten met specialisten organiseren om de problemen te bespreken. De artsen zouden bang zijn voor juridische gevolgen van euthanasie. Volgens de woordvoerster van het ziekenhuis vinden ook veel artsen het “naar” om een eind te moeten maken aan het leven van een patiënt.



Meer ziekenhuizen
Volgens directeur R. Jonquière van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is het Erasmus Medisch Centrum zeker niet het enige ziekenhuis in Nederland waar artsen euthanasieverzoeken of -verklaringen naast zich neerleggen. Hij vindt het uitstekend dat het ziekenhuis een discussie begint onder de specialisten over het onderwerp.

Huisarts
De meeste euthanasiegevallen worden volgens Jonquière thuis bij de patiënt uitgevoerd. “Huisartsen kunnen vaak veel beter met dergelijke onderwerpen omgaan. Dat komt onder meer omdat huisartsen en patiënten vaak een hechtere en intiemere band met elkaar hebben.”

Eng
Als andere verklaring geeft hij aan dat patiënten vaak kort in een ziekenhuis verblijven en hun medisch specialist dus minder goed kennen. “De specialist bouwt weinig routine op in de omgang met euthanasie, en vindt het dus eng.” De NVVE vindt dat jonge specialisten tijdens hun opleiding moeten leren omgaan met het bespreken en het uitvoeren van euthanasie.

Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen