België wil misbruik EHBO tegengaan

Array

Bezoek niet meer gratis In België kost een bezoek aan de afdeling spoedeisende hulp (EHBO) van een ziekenhuis, zonder doorverwijzing van een arts, vanaf maandag 9,50 euro. Echte noodgevallen blijven gratis, zoals patiënten die per ambulance worden binnengebracht.
Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) wil met deze maatregel het misbruik van de spoeddiensten tegengaan. Huisartsen vrezen dat 9,5 euro daarvoor niet volstaat.

Sneller
Ook met onschuldige kwalen gaan mensen steeds vaker rechtstreeks naar de EHBO-afdeling van het nabijgelegen ziekenhuis. Daar worden ze sneller geholpen en vaak ook nog door een specialist.

Half miljoen overbodig
In België is berekend dat de spoeddiensten jaarlijks zo’n 500.000 patiënten behandelen die ook heel goed bij de huisarts terechtkonden. Door het invoeren van een bijdrage van 9,5 euro wil de minister die tendens ombuigen.

Echte spoedgevallen
De 9,50 hoeft niet te worden betaald door de echte spoedgevallen: mensen die per ambulance of door de politie worden binnengebracht en mensen die een verwijzing hebben van een arts. Voor mensen met een laag inkomen bedraagt de bijdrage 4,75 euro.

Speciale apparatuur
Belgische huisartsen vragen zich af of de maatregel resultaat zal hebben. "Patiënten komen vooral naar een spoedgevallendienst omdat ze denken dat hun probleem, hoe banaal soms ook, door een specialist en met speciale apparatuur moet worden behandeld. Door 9,5 euro te vragen verander je dat gedrag niet.", aldus Johan Wens, die een huisartsenpraktijk heeft in Ekeren. Wens pleit voor een systeem waarbij spoedartsen patiënten met niet-urgente klachten alsnog doorverwijzen naar hun huisarts of naar de dienstdoende dokter.

Bron: Het Nieuwsblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen