Goede hoop op vaccin tegen (vogel)griep-epidemie

Een wereldwijde epidemie van vogelgriep kan mogelijk worden voorkomen door een nieuw vaccin, dat inmiddels succesvol op mensen is getest. Het gaat om een epidemie die door het H5N1-virus zou kunnen ontstaan. De hoopvolle geluiden komen van dr. Anthony Fauci van het Nationale Instituut voor Allergieën en Infectieziekten in de Verenigde Staten.

Het vaccin wordt door het Franse bedrijf Sanofi-Aventis ontwikkeld in kippeneieren. Een probleem is echter dat de productie maanden duurt en er bij een dreigende wereldepidemie ongelofelijke hoeveelheden nodig zijn.Het H5N1-virus heeft in Azië al meer dan vijftig slachtoffers geëist. Gevreesd wordt dat het virus in de toekomst niet alleen van vogels op mensen overgaat, maar ook van mens op mens. Dan doemt het scenario op van de Spaanse Griep van 1918, toen miljoenen bezweken.

Een onderzoeksteam van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie heeft een griepvaccin ontwikkeld dat bescherming moet gaan bieden tegen alle vormen van griep, inclusief vogelgriep. Het vaccin wordt in samenwerking met het Britse biotechbedrijf Acambis verder ontwikkeld en getest.

Nu moet er nog elk jaar een nieuw vaccin tegen griep worden aangemaakt omdat griepvirussen om de zoveel tijd veranderen. Het nieuwe vaccin is niet gevoelig voor die veranderingen; het biedt bescherming tegen alle mogelijke griepsoorten. Er is nog vijf tot tien jaar onderzoek nodig voor het nieuwe griepvaccin daadwerkelijk op de markt verschijnt. De huidige griepvaccins werken door bescherming te bieden tegen twee eiwitten in de virussen, genaamd haemagglutinine en neuraminidase, die telkens veranderen.
Het nieuwe vaccin gaat bescherming bieden tegen een ander eiwit, namelijk M2, dat niet verandert. Elk jaar sterven er wereldwijd tussen de half en één miljoen mensen aan een vorm van griep. In februari dit jaar werden nog veel Nederlanders geveld door het griepvirus. Virologen denken dat de komende jaren een wereldwijde griepepidemie of -pandemie zich zal voordoen. Als grootste bedreiging voor de volksgezondheid wijzen ze op dit moment naar de vogelgriep. Een mutatie daarvan zou voor miljoenen doden kunnen zorgen. Bron: ZIBB & ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen