Steeds meer levende doneren een nier

Array

Nierstichting heeft begrip maar wil andere oplossingen Nierpatiënten ontvangen steeds vaker een nier van een levende. In 2000 gebeurde dat nog in 20 procent van de operaties, nu al in 35 procent. Directeur P. Beerkens van de Nierstichting heeft er alle begrip voor dat mensen een dierbare zieke op deze wijze willen helpen, maar zegt dat ze slechts door de omstandigheden worden gedwongen.

Niet structureel
“Het is echt geen structurele oplossing”, zegt hij Beerkens in een reactie op een publicatie in het Nederlands Dagblad van zaterdag. Die oplossing moet van de wetgever komen en die heeft volgens Beerkens tot nu toe gefaald. De Nierstichting zal blijven vechten voor verplichte registratie: iedereen moet opgeven wat hij of zij wil wat er na overlijden met zijn of haar organen gebeurt. “We blijven ervan overtuigd dat dit meer donoren na de dood oplevert.”

Alle begrip
Beerkens: “We zijn niet tegen het doneren van organen door levenden. We hebben ook alle begrip. Na een jaar of vijf dialyse gaat de conditie van een nierpatiënt toch achteruit. De wachttijd op een nier is 4,5 jaar. Als je dan een dierbare ziet lijden. We vinden dan ook dat er voldoende mogelijkheden moeten zijn voor mensen die dit voor elkaar willen doen.” Beerkens zegt echter de politiek te zullen blijven bestoken voor verplichte registratie.

Bron: ANP
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen