Voorschrijven niet-selectieve NSAIDs ongewijzigd

Array

In september 2005 wordt een definitief standpunt verwacht De European Medicines Agency (EMEA) en de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) raden op dit moment geen wijziging aan wat betreft het advies aan patiënten en artsen over zogenaamde niet-selectieve NSAIDs. De geneesmiddelenautoriteiten EMEA en CHMP adviseren dit met het oog op de beoordeling van de gegevens van trombotische risico’s (met name hartaanval en herseninfarct) en in afwachting van de lopende herbeoordeling van andere veiligheidsaspecten van dit type medicijnen.
Wat zijn NSAIDs?
NSAIDs (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet behoren tot de groep van de corticosteroïden. Bekende NSAIDs zijn bijvoorbeeld diclofenac, ibuprofen, naproxen en meloxicam.

Cardiovasculaire veiligheid
De EMEA/CHMP heeft de beschikbare gegevens ten aanzien van de cardiovasculaire veiligheid van niet-selectieve NSAIDs , inclusief klinische en epidemiologische studies, beoordeeld. Deze herbeoordeling van de cardiovasculaire veiligheid werd uitgevoerd naar aanleiding van een verzoek van de Europese Commissie in juni 2005.

Algemeen en individueel veiligheidsprofiel
De geneesmiddelenautoriteiten benadrukken dat niet-selectieve NSAIDs veel gebruikte en effectieve geneesmiddelen zijn bij de behandeling van artritis en andere pijnlijke aandoeningen. Het voorschrijven hiervan dient gebaseerd te zijn op het gehele veiligheidsprofiel, zoals opgenomen in de product informatie, en de individuele risicofactoren.

Zo weinig en kort mogelijk
Patiënten wordt aangeraden deze middelen te gebruiken in de laagst mogelijke effectieve dosis en voor de kortst mogelijke tijd die nodig is om de symptomen onder controle te krijgen.

Veiligheid
Op dit moment is de EMEA/CHMP bezig opnieuw de gegevens te beoordelen ten aanzien van de veiligheid van het maagdarmkanaal en wat betreft ernstige huidreacties. De autoriteiten verwachten in september 2005 een definitief standpunt te kunnen doorgeven ten aanzien van deze verschillende veiligheidsaspecten.

Bron: MedNet
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen