Cognitieve therapie effectief bij voorkomen tweede zelfmoordpoging

Array

Cognitieve therapie gericht op factoren die gedachten over zelfmoord uitlokken, kan de kans op een tweede zelfmoordpoging halveren, zo blijkt uit onderzoek.

Bij het onderzoek werden 120 volwassenen betrokken, die na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis waren onderzocht. Zij werden willekeurig over twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg gedurende 10 sessies cognitieve therapie (CT-groep). Hierbij werd aandacht besteed aan de gedachten, ideeën en overtuigingen die vooraf gingen aan de zelfmoordpoging. Vervolgens leerden de deelnemers strategieën te gaan gebruiken om stressfactoren, die een volgende zelfmoordpoging zouden kunnen uitlokken, beter het hoofd te kunnen bieden. De tweede groep kreeg de ‘standaard’ zorg, waarbij er contact gehouden wordt met de patiënt en er eventueel een doorverwijzing plaatsvindt (SZ-groep).Het blijkt dat significant minder mensen uit de CT-groep een tweede zelfmoordpoging ondernomen hadden over een periode van anderhalf jaar en de kans op een tweede poging was 50% lager voor deze groep dan voor de mensen uit de SZ-groep. Daarnaast blijkt de ernst van zelfgerapporteerde depressieve gevoelens significant lager te zijn voor de CT-groep, zelfs anderhalf jaar na de eerste zelfmoordpoging. Tevens scoort deze groep significant lager op gevoelens van hopeloosheid (6 maanden na de eerste poging) dan de SZ-groep. Er zijn tussen beide groepen echter geen verschillen gevonden ten aanzien van gedachten over zelfmoord.

Bron: Journal of the American Medical Association, augustus 2005

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen