Onverklaarbaar veel vroeggeboorten bij Vlaamse vrouwen

Array

Artsen in Vlaanderen staan voor een raadsel door een onverklaarbaar stijgend aantal premature geboorten. Het aantal te vroeg geboren baby’s is in tien jaar met eenderde toegenomen. Verontrustend, zegt Hugo Devlieger van het Universitair Ziekenhuis Leuven.

‘De verklaring moet waarschijnlijk gezocht worden in milieufactoren en leefgewoonten, al is nog niet bekend wat precies de risico’s zijn’, aldus diensthoofd Devlieger van het UZ Leuven woensdag in tijdschrift Knack.In agglomeraties blijken meer zwangerschappen te eindigen in een vroeggeboorte dan op het platteland. Volgens Devlieger komt het ook meer voor in lagere sociale klassen dan in hogere. Enkele oorzaken kunnen een deel van de stijging verklaren. Dat zijn de toename van de meerlingen en kunstmatige bevruchtingen. Die hebben statistisch meer kans op een premature geboorte. Maar zelfs als deze factor buiten beschouwing wordt gelaten, ‘dan nog blijkt het aantal vroeggeboorten opvallend toe te nemen’, aldus Devlieger. Hij ziet dezelfde trend in Frankrijk, Noorwegen en de VS. Een te vroeg geboren baby is kwetsbaar omdat veel organen nog niet zelfstandig kunnen functioneren. Cruciaal zijn de longen, die vanaf de 22ste zwangerschapsweek longblaasjes gaan ontwikkelen. De gevolgen voor het latere leven zijn nooit helemaal voorspelbaar. Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen