Galapagos diep in het rood

0
184

Biotechnologiebedrijf Galapagos is in het eerste halfjaar dieper in de rode cijfers gedoken. Hogere kosten voor onderzoek naar en ontwikkeling van geneesmiddelen hielden de beursdebutant in de verliezen, zo bleek vrijdag uit de halfjaarcijfers.

Over de eerste zes maanden van het jaar leed Galapagos een nettoverlies van 3,4 miljoen euro. In dezelfde periode in 2004 bedroeg het verlies 3,0 miljoen. De omzet daalde licht van 2,3 miljoen euro tot 2,2 miljoen, omdat het bedrijf minder overheidssubsidies ontving in het afgelopen halfjaar.Galapagos richt zich vooral op het ontdekken van eiwitten die geschikt zijn als ziektebestrijders. Het jonge bedrijf ontwikkelt geneesmiddelen tegen reuma, botontkalking en kraakbeenafbraak. Galapagos zet zijn kennis en technologie ook in om in opdracht voor farmagiganten als Novartis en GlaxoSmithKline naar medicijnen te speuren.
De Amerikaanse High Q Foundation heeft Galapagos in de arm genomen om te zoeken naar medicijnen voor een nieuwe behandeling van de ziekte van Huntington, bleek vrijdag. Deze opdracht levert Galapagos de komende twee jaar 2,3 miljoen euro op.

Het bedrijf uit Leiden, dat in mei naar de beurs ging, zegt op koers te liggen om de financiële doelstellingen voor het hele jaar te halen. In 2005 moet de omzet hoger uitkomen dan een jaar eerder. Galapagos verwacht dit jaar 7 miljoen euro meer uit te geven dan er binnenkomt.
Aan het einde van de eerste jaarhelft had Galapagos, dat voor 14 procent in handen is van branchegenoot Crucell, nog 27,5 miljoen euro in kas.

Bron: Telegraaf