Groen licht voor nieuw ziekenhuis in Brabant

Array

Minister Hoogervorst gaat akkoord met de bouw van één nieuw ziekenhuis voor de regio Oss en Veghel.
Het ziekenhuis Bernhoven, dat nu nog op twee aparte locaties is gevestigd, mag één nieuw complex gaan bouwen. Omdat het nieuw te bouwen ziekenhuis goed bereikbaar moet zijn heeft de minister een voorkeur voor de locatie Uden. Daarnaast vindt de minister het van belang dat er in de gemeenten Oss en Veghel laagdrempelige medisch-specialistische zorg aanwezig blijft. Deze medische steunpunten zullen zich richten op begeleiding van chronisch zieke ouderen.

Het besluit over de toekomst van Bernhoven vormt een uitzondering op de geldende stop (‘standstill’) op fusie en concentratienieuwbouw. Hoogervorst meent dat het in dit geval toch wenselijk is vanwege het behoud van kwaliteit en doelmatigheid van de ziekenhuiszorg in de regio Oss/Veghel. Op één nieuwe locatie kan ziekenhuis Bernhoven in de toekomst nog betere ziekenhuiszorg blijven bieden voor de bevolking in de regio, aldus de minister. Langer uitstel van het besluit zou tevens leiden tot een verdere verslechtering van de positie van het ziekenhuis.
De gemeente Oss is boos over de plannen van Hoogervorst, aldus wethouder Van Gerven. De wethouder uit Oss wuift het fusiebesluit weg als een ‘ordinaire bezuinigingsoperatie’. Van Gerven denkt dat zowel het ziekenhuis in Oss als dat in Veghel groot genoeg is om te blijven bestaan. Verder vindt de wethouder dat het ziekenhuis dichter bij de burger moet liggen. In Uden wonen in directe omgeving van het ziekenhuis minder mensen, dan in Oss.

Bron: MedNet/VWS/Zibb

Recente artikelen