Huisartsen gaan adviseren over polis

0
285

De huisartsen gaan advies geven over ziektekostenpolissen. Huisartsenvereniging LHV wil optrekken met het onlangs opgerichte Verbond van Zorgverzekerden dat namens zoveel mogelijk verzekerden korting wil bedingen op de premie van de toekomstige basisverzekering. ‘Dit is een kans om verzekeraars onder druk te zetten om behoorlijke polisvoorwaarden te creëren’, zegt voorzitter Bas Vos van de huisartsenvereniging.

Enkele maanden geleden werd bekend dat de Oldenzaalse notaris Wim Gaalman een collectiviteit heeft opgericht om namens een groep verzekerden te onderhandelen met zorgverzekeraars. De collectiviteit heeft geen winstoogmerk. Hoe meer mensen zich aansluiten hoe hoger de premiekorting; die kan oplopen tot maximaal 10%. Het Verbond wil ook zelf enkele polissen van aanvullende verzekeringen opstellen en vervolgens bij zorgverzekeraars om een offerte vragen.

Met het aanhaken van de huisartsen wint het Verbond van Zorgverzekerden aan belang en ontstaat een nieuwe machtsfactor waar de zorgverzekeraars rekening mee moeten houden.

Vos: ‘Als dat mogelijk is, gaan we samen polissen opstellen. Wij kunnen zorginhoudelijk beter bepalen wat de nood is bij patiënten. We lopen nu vaak aan tegen het fenomeen dat bepaalde dingen wel worden vergoed en andere niet.’

‘De huisarts krijgt zo de rol van verzekeringstussenpersoon. Daar is niets op tegen, maar hoe objectief zijn de adviezen straks?’, reageert directeur Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland.

Bron: Financieel Dagblad