Academisch Medisch Centrum vriest kleine niertumoren dood

Array

Van de bijna 1300 mensen met nierkanker die in 2004 onder het mes zijn gegaan, had ruim 20 procent een tumor kleiner dan vier centimeter. In principe komen zij in aanmerking voor een behandeling die waarschijnlijk minder complicaties oplevert: het doodvriezen van de tumorcellen.

Dat meldt het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vrijdag. Het AMC is tot nu toe het enige ziekenhuis dat deze methode toepast. Patiënten ondergaan daarvoor een soort kijkoperatie waarbij de tumoren worden bevroren. Tumorcellen sterven daardoor af. Onderzoeken wijzen vooralsnog uit dat de ingreep op korte termijn veilig is. Voor grotere tumoren blijft echter het verwijderen van de nier of delen daarvan de beste behandeling.Het bevriezen van tumorcellen, of cryochirurgie, is een van de onderwerpen die tijdens het Wereld Congres over endo-urologie dat van 22 augustus tot en met 26 augustus in de Amsterdamse RAI wordt gehouden. Het congres wordt georganiseerd door de Society of EndoUrology, waarvan professor J. de la Rosette voorzitter is.

Bron: Planet & Leefwijzer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen