Inactieve virusrestant Aids mogelijk te behandelen

Array

Nieuw onderzoek wijst uit dat de chronische ziekte aids straks wellicht blijvend te genezen is.
De huidige combinatietherapie tegen hiv werkt wonderwel: het aidsvirus hiv kan zich niet meer delen, de afweer wordt versterkt en de patiënt krijgt een vrijwel normale levensverwachting terug. Het probleem is echter dat er altijd wat hiv in het lichaam achterblijft, in een slapende toestand, verscholen in de witte bloedcellen. Daar is het ongrijpbaar voor medicijnen en de afweer. Dit inactieve virusrestant gaat zich roeren zodra de behandeling wordt gestaakt, reden waarom patiënten levenslang aan de pillen blijven – met alle bijwerkingen van dien. Voor dit probleem presenteren Amerikaanse artsen morgen in het medische vakblad The Lancet een eerste aanzet tot een oplossing. Ze hebben een stof gevonden waarmee ze het ‘latente’ virus uit zijn tent lokken. Uiteindelijk hopen ze het virus zo te kunnen uitroeien. De stof, valproïnezuur, wordt van oorsprong gebruikt tegen epileptische aanvallen. In het geval van hiv blijkt dit middel een enzym te remmen dat cruciaal is om het virus in slaap te houden. Gevolg: het ‘ontwaakt!’ De medicijnen en de afweer duiken er als hongerige beesten op.De Amerikanen hebben hun middel uitgeprobeerd bij vier patiënten die al minstens twee jaar een combinatietherapie volgden. Bij drie van hen sloeg de nieuwe behandeling aan. Na vier a vijf maanden bleek dat het aantal witte bloedcellen dat met hiv besmet was, met gemiddeld 75 procent was gedaald. De vierde deelnemer liet een minder overtuigend effect zien. In The Lancet benadrukt een commentator het potentieel van deze aanpak. Hij raadt aan om nu te gaan sleutelen aan de dosis valproïnezuur en de combinatietherapie te intensiveren. Uiteindelijk, hoopt hij, wordt aids zo een geneesbare ziekte. Bron: Apotheek.nl & Leefwijzer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen