Kans op Alzheimer verlaagd door foliumzuur

Zorg voor voldoende foliumzuur, dan halveert je kans op Alzheimer. Daarvoor is minstens 400 microgram per dag nodig. Die conclusies zijn gebaseerd op onderzoek door de universiteit in Californië.

600 mannen en vrouwen van 60 jaar en ouder werden verzocht om goed bij te houden welke voedingsmiddelen gegeten werden, op basis waarvan de onderzoekers de voedingsstoffen vaststelden die men binnenkreeg. Het onderzoek volgde deze groep mensen maar liefst negen jaar.
Uit de analyses bleek dus dat minstens 400 mcg foliumzuur een bescherming betekent tegen Alzheimer.
Van nature komt foliumzuur voor in bananen, sinaasappels, groene bladgroentes, lever, bonen en erwten. De meeste mensen in de studie die de 400 mcg per dag haalden, bleken een multivitaminetablet te nemen waarin foliumzuur voorkwam.Vitamines E, C en B-complex bleken wat Alzheimer betreft, geen duidelijk effect te hebben op de lange termijn.
Uiteraard speculeert men achteraf over de verklaring van het gevonden resultaat. Foliumzuur beïnvloedt homocysteïne. Andere onderzoeken lieten zien dat een hoog gehalte aan homocysteïne hersencellen gevoeliger maakt voor schade met amyloid-proteïne.
Een voor hersenen gezond voedingspatroon bevat weinig dierlijk vet en is rijk aan antioxidanten, die zitten in fruit en groenten.

Bron: Alzheimer & Dementia

Training houdt Alzheimer op een afstand
Lichamelijk actief zijn remt bij muizen specifieke veranderingen in de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor Alzheimer. En als dat bewegen in de vorm van in molentjes rennen een lange periode wordt volgehouden verbetert het leervermogen. Dat komt door afname van ‘plak’ (ophopingen van amyloid-proteïne), het belangrijkste fysieke kenmerk van Alzheimer afneemt.

Minder calorieën eten zou Alzheimer vertragen
Voeding die relatief weinig calorieën bevat, vermindert bij muizen de opstapeling van een stof die in verband wordt gebracht met geheugenverlies.

Supplement met B12 nodig voor mensen die kans hebben op Alzheimer
Onvoldoende vitamine B12 geeft een slecht werkend geheugen bij oudere mensen die verhoogd risico lopen op de ziekte van Alzheimer. Die conclusie volgt uit een langlopend Zweeds onderzoek, dat als eerste heeft onderzocht hoe de relatie tussen voeding en genen de intellectuele vaardigheden op hoge leeftijd kan beïnvloeden.

Bron: Psycholoog

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen