pacemaker voor de maag

Array

Een nieuwe generatie implantaten zou de behandeling van obesitas kunnen gaan veranderen. Onder een aantal bedrijven is een wedloop ontstaan in de ontwikkeling van een apparaatje dat te vergelijken is met een pacemaker voor de maag. Doormiddel van stroomstootjes is het mogelijk het eetgedrag en het metabolisme van patiënten te reguleren. Op dit moment is een dergelijke toepassing, de Transcend II gastric stimulator van het bedrijf Medtronic, al beschikbaar op de Europese markt. Naar verwachting zullen er dit jaar nog meer apparaten als de Transcend beschikbaar komen. De behandeling met een dergelijk implantaat is bedoeld voor patiënten met een ernstige vorm van overgewicht, en niet voor mensen die gewoon dik zijn. Het implanteren van een pacemaker voor de maag geeft aanzienlijk minder kans op complicaties dan een operatie. Er zijn proefpersonen die al 10 jaar zonder problemen met een Medtronic implantaat leven. Bovendien is een implantaat ook relatief eenvoudig weer te verwijderen, terwijl een operatie over het algemeen onomkeerbaar is. De pipelines van de grote farmaceutische bedrijven, zoals Eli Lilly, Merck en Sanofi-Aventis, bevatten ondertussen een aantal veelbelovende geneesmiddelen om obesitas te behandelen. Het zal echter nog ongeveer tien jaar duren voordat deze middelen beschikbaar zijn. Artsen zien de mechanische implantaten op dit moment vooral als een goede mogelijkheid om het ernstige overgewicht van patiënten onder controle te krijgen totdat deze geneesmiddelen beschikbaar zijn.
Bron: Zorg Vraag & Innovatie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen