Apotheker wil werk beter kunnen doen
ArrayGeld nodig voor automatisering
Friese apothekers willen geld van De Friesland om de medicijninformatie bij de dienstapotheken te verbeteren.Voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar De Friesland, Hans Feenstra, zegt niets toe, maar wil wel meedenken over hoe de medicijnverstrekking in de weekeinden verbeterd kan worden.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg liet zich deze week kritisch uit over de dienstapotheken voor de avonduren en weekeinden. De reguliere apotheken beheren de medicijngegevens voor patiënten, maar de dienstapotheken hebben vaak geen toegang tot deze gegevens. De weekeindapothekers kunnen daarom niet controleren of een voorgeschreven medicijn te combineren is met pillen die iemand al gebruikt. Dit kan lijden tot complicaties.
Apotheker R. van Hulten uit Joure is het met de inspectie eens dat deze situatie moet veranderen. ,,Het heeft niet tot doden geleid, maar je neemt een risico als je niet kan controleren of medicijnen bij elkaar passen.’’ Van Hulten is verantwoordelijk voor de dienstapotheek in Heerenveen. Om de risico’s te beperken, geeft hij patiënten een kaartje mee die ze tijdens kantooruren kunnen inleveren bij hun reguliere apotheker. Deze kan dan controleren of het medicijn geschikt is voor de patiënt.
Met een eenvoudige koppeling tussen de computers is het echter mogelijk om de nodige controles meteen uit te voeren. Het systeem zou voor heel Fryslân twintig- tot vijftigduizend euro kosten, schat Van Hulten. Hij vindt dat De Friesland daaraan mee moet betalen. Voor de dienstapothekers zelf is de investering fors. ,,De dienstapotheken draaien niet heel goed. De kosten zijn veel hoger dan in een reguliere apotheek, omdat het personeel buiten kantooruren meer betaald krijgt en er relatief weinig recepten worden uitgeschreven.’’
Bestuursvoorzitter Feenstra van De Friesland vindt dat de apothekers zich moeten aansluiten bij de stichting Gerrit. Dit automatiseringssysteem voor de zorg is mede op initiatief van De Friesland opgezet. ,, Inmiddels doet een substantieel deel van de huisartsen mee aan ‘Gerrit’, maar apothekers participeren nog maar mondjesmaat.’’ Feenstra wil wel onderhandelen over een eventuele bijdrage, maar dan moet daar wel wat tegenover staan. ,,Wij zouden bijvoorbeeld willen dat alle declaraties via de computer gedaan worden. Dat scheelt ons ontzettend veel werk.’’
In Fryslân zijn vijf dienstapotheken.
Bron: Friesch Dagblad