Apotheker wil werk beter kunnen doen

Array

Geld nodig voor automatisering
Friese apothekers willen geld van De Friesland om de medicijninformatie bij de dienstapotheken te verbeteren.Voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar De Friesland, Hans Feenstra, zegt niets toe, maar wil wel meedenken over hoe de medicijnverstrekking in de weekeinden verbeterd kan worden.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg liet zich deze week kritisch uit over de dienstapotheken voor de avonduren en weekeinden. De reguliere apotheken beheren de medicijngegevens voor patiënten, maar de dienstapotheken hebben vaak geen toegang tot deze gegevens. De weekeindapothekers kunnen daarom niet controleren of een voorgeschreven medicijn te combineren is met pillen die iemand al gebruikt. Dit kan lijden tot complicaties.
Apotheker R. van Hulten uit Joure is het met de inspectie eens dat deze situatie moet veranderen. ,,Het heeft niet tot doden geleid, maar je neemt een risico als je niet kan controleren of medicijnen bij elkaar passen.’’ Van Hulten is verantwoordelijk voor de dienstapotheek in Heerenveen. Om de risico’s te beperken, geeft hij patiënten een kaartje mee die ze tijdens kantooruren kunnen inleveren bij hun reguliere apotheker. Deze kan dan controleren of het medicijn geschikt is voor de patiënt.
Met een eenvoudige koppeling tussen de computers is het echter mogelijk om de nodige controles meteen uit te voeren. Het systeem zou voor heel Fryslân twintig- tot vijftigduizend euro kosten, schat Van Hulten. Hij vindt dat De Friesland daaraan mee moet betalen. Voor de dienstapothekers zelf is de investering fors. ,,De dienstapotheken draaien niet heel goed. De kosten zijn veel hoger dan in een reguliere apotheek, omdat het personeel buiten kantooruren meer betaald krijgt en er relatief weinig recepten worden uitgeschreven.’’
Bestuursvoorzitter Feenstra van De Friesland vindt dat de apothekers zich moeten aansluiten bij de stichting Gerrit. Dit automatiseringssysteem voor de zorg is mede op initiatief van De Friesland opgezet. ,, Inmiddels doet een substantieel deel van de huisartsen mee aan ‘Gerrit’, maar apothekers participeren nog maar mondjesmaat.’’ Feenstra wil wel onderhandelen over een eventuele bijdrage, maar dan moet daar wel wat tegenover staan. ,,Wij zouden bijvoorbeeld willen dat alle declaraties via de computer gedaan worden. Dat scheelt ons ontzettend veel werk.’’
In Fryslân zijn vijf dienstapotheken.

Bron: Friesch Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen