Onderzoek naar borstkanker en medicijnen

Array

Nederland telt elk jaar weer zo´n 10.000 nieuwe borstkankerpatiëntes en ongeveer 3400 vrouwen overlijden jaarlijks aan borstkanker. Ongeveer driekwart van de vrouwen die borstkanker krijgen, bevinden zich in de periode na de overgang. Bepaalde vormen van borstkanker werden ongeveer twintig jaar lang standaard behandeld met tamoxifen.

Uit een studie waarover het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet de resultaten publiceert blijkt dat Vrouwen met borstkanker die in een vroeg stadium van medicijn wisselen, de kans verkleinen dat de ziekte terugkeert en dat zij minder last hebben van bijwerkingen.

Het onderzoek bevestigt het vermoeden dat vrouwen die na twee jaar lang het middel tamoxifen te hebben gebruikt als behandeling voor hun borstkanker, switchen naar het middel anastrozol, meer kans hebben dat de ziekte zich niet meer manifesteert.
Nadat er bij een vrouw borstkanker is geconstateerd, volgt doorgaans zo snel mogelijk een operatie. Omdat de kans daarna altijd nog aanwezig is dat de ziekte terugkeert doormiddel van uitzaaiingen, wordt er meestal een aanvullende behandeling gegeven met deze medicijnen. Borstkanker is niet meer te genezen als er zich eenmaal uitzaaiingen hebben voorgedaan. Nederlandse richtlijnen
De nieuwste Nederlandse richtlijnen voor Borstkankerbehandelingen, van kracht sinds november vorig jaar, schrijven al voor dat vrouwen met borstkanker de eerste twee of drie jaar behandeld moeten worden met tamoxifen, en daarna moeten overstappen op een aromatase-remmer zoals anastrozol.
Bron: Zorgkrant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen