Aanvullende verzekering probleemloos toegankelijk

Ook bij overstap naar andere verzekeraar

Zieken en gehandicapten kunnen in 2006 zonder problemen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Ze worden door de meeste maatschappijen geaccepteerd, ook als ze naar een andere verzekeraar overstappen. Dat ontdekte de diverse bronnen na een belrondje langs verschillende verzekeraars.
Volgend jaar kunnen chronisch zieken en gehandicapten bij bijna alle zorgverzekeraars terecht voor een ruime aanvullende dekking. De maatschappijen hebben besloten iedereen te accepteren die zich aanmeldt, dus zonder te kijken of de nieuwe klant gezond of chronisch ziek is.

Selectie
Nu al is in de wet geregeld dat zorgverzekeraars niemand mogen weigeren voor het basispakket. Wie een uitgebreidere dekking wil voor bijvoorbeeld tandarts of alternatieve geneeswijzen, moet zich extra verzekeren. Voor deze aanvullende pakketten mogen verzekeraars echter wel selecteren op gezondheidsrisico’s. Acceptatie
De zorgverzekeraars die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben onlangs vrijwillig besloten iedereen te accepteren voor de aanvullende verzekeringen. Deze afspraak geldt echter alleen als mensen bij hun oude verzekeraar blijven.

Ook mensen van buiten
De diverse bronnen deed een belrondje langs verzekeraars en ontdekte dat het merendeel van de verzekeraars (Agis, Achmea, Menzis, De Friesland, VGZ, Delta Lloyd, OHRA, CZ en DSW) ook mensen die van buiten komen, zonder voorwaarden accepteren voor de aanvullende verzekeringen.

Enorm gedoe
Er zijn verschillende redenen voor de soepelheid. Volgens ZN willen de verzekeraars hiermee zorgen voor een rustige overgang naar het nieuwe stelsel. Bovendien speelt er een stukje eigenbelang mee: "Het is een enorm gedoe om van iedereen die zich aanmeldt te achterhalen wat voor risico’s ze meebrengen", aldus C. Oomen, voorzitter van de raad van bestuur van DSW. (50.000 verzekerden).

Geen grote stijging
De meeste zorgverzekeraars accepteren voor de aanvullende verzekering ook klanten die de basisverzekering bij een andere maatschappij afsluiten. De zorgverzekeraars verwachten overigens niet dat het ruime acceptatiebeleid voor een grote stijging van de premies zal zorgen, omdat de risico’s zich vanzelf zullen spreiden.

Bron: De diverse bronnen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen