Hoogleraar oneens met stop Maastrichtse Masters

‘Aantal nieuwe verplegingswetenschappers verwaarloosbaar’

Hoogleraar verplegingswetenschappen professor dr. Rianne de Wit van de Universiteit Maastricht is het oneens met de beslissing van het Ministerie van Onderwijs om de mastersopleiding Advanced Clinical Nurse Specialist (ACNS) te stoppen. Het ministerie ziet geen brood in de studie, omdat deze hoewel inhoudelijk goed niets extra’s zou toevoegen aan het huidige aanbod van wetenschappelijke opleidingen. De opleiding ACNS zou in september van start gaan. Onderzoek Volgens de hoogleraar is het doel van de Maastrichtse Masters verpleegkundigen op te leiden die in de praktijk wetenschappelijk onderzoek gaan verrichten. ‘Er is behoefte aan onderzoek, met name gericht op chronisch zieken. Zeker nu verpleegkundigen steeds vaker specialistische zorg aan deze patiëntencategorie moeten geven.’ Weinig verplegingswetenschappers Volgens de hoogleraar is het aantal verplegingswetenschappers dat jaarlijks afstudeert, zo’n 30 studenten van de vakgroep verplegingswetenschappen van de Universiteit Utrecht op 220 duizend verpleegkundigen in Nederland, te verwaarlozen. De universiteit heeft aangegeven zich te beramen op een vervolg.

Bron: Nursing

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen