Vogelgriep in Oeral gevaarlijke variant

Array

Het betreft het H5N1-virus dat ook gevaarlijk is voor mensen

De vogelgriep die is uitgebroken in de omgeving van de Zuid-Russische stad Tsjeljabinsk, aan de voet van het Oeralgebergte, is ook gevaarlijk voor mensen. Dit deelt het Russische ministerie voor Rampenbestrijding deelt vandaag mee.
Het betreft de gevaarlijke virusvariant H5N1, die kan overslaan naar de mens. In het getroffen gebied zijn de afgelopen 24 uur bijna vijfhonderd vogels overleden. De virusvariant is dezelfde als die in Azië tientallen mensen en miljoenen stuks pluimvee het leven heeft gekost.

Angst
Het virus is tot nu toe moeilijk overdraagbaar en alleen van dier op mens. Wetenschappers vrezen echter dat het virus, als het muteert, gemakkelijk en van mens op mens overdraagbaar wordt. De autoriteiten maakten maandag bekend dat in het weekeinde in het gebied, dat grenst aan Kazachstan, zeker zestig vogels zijn overleden door het virus. Dat aantal is nu dus fors toegenomen. Wegen afgezet
Volgens Russische media zijn de wegen rond Tsjeljabinsk afgezet om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Honderden vogels zijn uit voorzorg afgemaakt. De autoriteiten vrezen dat de ziekte belangrijke landbouwgebieden in het zuiden van het land kan bedreigen. Trekvogels kunnen voor verspreiding van het virus zorgen.

Trekvogels
Het is de zesde regio in Rusland waar sinds half juli vogelgriep is uitgebroken en de meest westelijke locatie tot nu toe. Ook in de buurland Kazachstan is de ziekte opgedoken. Vermoedelijk hebben trekvogels uit Zuidoost-Azië het virus meegedragen. De meeste gevallen van vogelgriep waren tot dusver in de afgelegen Siberische regio’s rond Omsk en Novosibirsk vastgesteld. Daar ging het om de H5N1-variant. In Rusland zijn in totaal al meer dan besmette 10.000 vogels omgekomen.

Bron: ANP
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen