Astrocyten mogelijk nieuw aangrijpinspunt epilepsie

Array

In een onderzoeksartikel dat op 14 augustus online is gepubliceerd in Nature Medicine tonen Guo-Feng Tian en collega’s aan dat op cellulair niveau astrocyten mogelijk een oorzakelijke factor zijn. Deze astrocyten staan bekend om de ondersteunende functie voor zenuwcellen en werden niet eerder in verband gebracht met epilepsie. De onderzoekers denken dat de afgifte van glucomaat uit de astrocyten een belangrijke rol speelt. Zij concludren dit naar aanleiding van diverse bevindingen. Zo vonden zij dat het experimenteel stimuleren van de astrocyten tot afgifte van glutamaat leidt tot het gelijktijdig vuren van zenuwcellen en dat in aantal bekende proefdiermodellen voor epilepsie glutamaatafgifte door de astrocyten een rol speelt. Verder bliken verschillende onderzochte anti-epileptica alle de afgifte van glucomaat uitde astrocyten te remmen.
Een argument voor de betrokkenheid van andere cellen dan zenuwcellen blijkt ook uit de bevinding dat als de zenuwcellen blijkt ook uit bevinding dat als de zenuwcellen worden stilgelegd met behulp van het neurotoxische tetrodoxine, nog steeds een experimentele epileptische aanval kan worden opgewekt. De onderzoekers denken dan ook dat astrocyten een nieuw aangrijpingspunt vormen bij de medicinale behandeling van epilepsie.
Bron: Zorgkrant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen