Hospice Wassenaar in september open

Wassenaar krijgt een hospice voor uitbehandelde zieken uit Voorschoten, Wassenaar en Den Haag-Noord. De opening is op 24 september.

Op het ogenblik worden vijf gastenkamers, een woonkamer, een familiekamer en een aparte kamer voor de dienstdoende verpleegkundige ingericht op de bovenste verdieping van een nieuw gebouw naast het Sophieke Huis. Het hospice is bedoeld voor stervenden, voor wie elders geen geschikte woonomgeving meer is en die een levensverwachting van ten hoogste drie maanden hebben.

De nieuwe stichting ‘Hospice Wassenaar’ had aanvankelijk de voorkeur voor een ‘gewoon’ woonhuis. Maar door een actie van omwonenden, die een hospice in hun buurt niet zagen zitten, heeft het bestuur besloten een nieuwbouw topetage te huren naast het Sophieke Huis aan de Van Zuylen van Nijeveltstraat nabij Duinrell.

H
Het hospice biedt straks onderdak aan vijf gasten. Zij krijgen een ‘bijna-thuis-huis’ geboden voor de naar verwachting korte tijd die zij nog te leven hebben. De gasten krijgen elk een mooi ingerichte kamer met balkon en kunnen bezoekende familie in een apart daarvoor ingericht vertrek ontvangen. Elke kamer is voorzien van een internetaansluiting en van flexibel te gebruiken meubilair. Behalve een computer mogen de hospicebewoners, die 35 euro per dag bijdragen, desgewenst ook een huisdier meenemen waaraan zij gehecht zijn.

Thuiszorg-organisatie Florence stelt verpleegkundigen ter beschikking, die telkens één etmaal aanwezig zijn. Drie coördinatoren zorgen er verder voor dat de instelling goed functioneert. Eén van hen is Elsbeth Zonnevylle-Derkzen. ,,We zijn nog altijd bezig met het zoeken naar vrijwilligers”, zegt ze. Inmiddels hebben zich bijna zestig vrijwilligers aangemeld voor de begeleiding van de hopspicebewoners. De stichting zou er nog ongeveer tien bij willen hebben.

Op 17 september nodigt het nieuwe hospice omwonenden uit te komen kijken. Inmiddels is de Stichting Vrienden van Hospice Wassenaar opgericht die zich bezighoudt met de werving van donateurs. Dankzij bijdragen van enkele goede-doelenorganisaties heeft het bestuur de aanpassingen en de inrichtingskosten van de gehuurde nieuwbouw kunnen financieren.

Bron: Leids Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen