Meer hartpatiënten geholpen met stents

Meer hartpatiënten kunnen vanaf nu geholpen worden in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Een nieuwe methode, een stent met een medicijnlaagje, zorgt ervoor dat 25 procent meer hartpatiënten geholpen kunnen worden. Dat betekent dat 95 procent van alle hartpatiënten behandelbaar is. De nieuwe stent, een metalen buisje dat gebruikt wordt om de aderen open te houden, is kleiner en flexibeler. Het medicijnlaagje op de stent heeft tevens als voordeel dat de patiënt geen medicijnen meer oraal hoeft in te nemen. De speciale stent geeft een maand lang de benodigde dosis af. Oraal wordt een grotere dosis ingenomen dan nodig is. De winst vertaalt zich niet alleen naar de lagere kosten van het buisje, maar ook naar het feit dat tien procent van de behandelden niet terug hoeft te keren voor een nieuwe dotterbehandeling. „Het gemiddelde aantal hartpatiënten dat na een bepaalde periode terugkomt is veertien tot vijftien procent. Dat is nu verlaagd naar vier tot vijf procent. Een enorme winst dus”, aldus een woordvoerster van het Catharinaziekenhuis. De operatie wordt niet meer met een ballon gedaan. „Dat is omdat het buisje kleiner, flexibeler en dus beter bruikbaar is”, aldus de woordvoerster.
Bron: Eindhovens Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen