Regels aanwezigheidsdiensten aangepast

Array

Het kabinet gaat op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de regels voor aanwezigheidsdiensten aanpassen.
Aanleiding is de uitspraak van de Europese rechter (het zogeheten Jaeger-arrest) dat aanwezigheidsdiensten gelden als werktijd. Aanvankelijk wilde het kabinet met aanpassing wachten op een wijziging van de EU-richtlijn over arbeidstijden, maar dit laat nog op zich wachten. Deze wijziging moet de kwestie rond de aanwezigheidsdiensten regelen, maar de EU is er nog niet uit. Naar verwachting zal een nieuwe richtlijn nu niet voor het einde van 2006 in werking treden.

Het kabinet acht verder uitstel van aanpassing van de Nederlandse regelgeving onwenselijk. Een belangrijk gevolg van het Jaeger- arrest is namelijk dat in branches met veel aanwezigheidsdiensten, zoals bij brandweer of zorg, de arbeidstijden van veel werknemers uitkomen boven de maximumgrens van gemiddeld 48 uur per week. Deze grens is vastgelegd in het Arbeidstijdenbesluit en gebaseerd op de huidige Europese richtlijn. Wel biedt die richtlijn de uitzonderingsmogelijkheid dat met instemming van de werknemer de werktijd kan worden verlengd tot boven 48 uur.
Het kabinet wil bij de aanpassing van het Arbeidstijdenbesluit deze uitzonderingsmogelijkheid (‘opt out’) opnemen. Uitgangspunt van de aanpassing is verder dat zoveel mogelijk de overige begrenzingen aan arbeidstijden, zoals verplichte rusttijden of aantal aanwezigheidsdiensten dat men draait, aan CAO-partijen over te laten. Het kabinet wil dit najaar een beslissing nemen over een voorstel tot wijziging van het Arbeidstijdenbesluit, zodat de nieuwe regels nog dit jaar kunnen ingaan.
Bron: MedNet/MinSZW

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen