Stress goed tegen borstkanker

Array

Uit onderzoek blijkt dat stress beschermend werkt tegen borstkanker door een verlaging van de oestrogeenspiegels, zo blijkt uit onderzoek dat online is gepubliceerd door het BMJ.Een Deense prospectieve cohort studie van Naja Rod Nielsen et al. volgde 6689 vrouwen op die deelnamen aan de Copenhagen City hartstudie. In 1981 werd de deelneemsters gevraagd om hun stressniveau in te schatten. 18 jaar later wilden de vorsers ook eens gaan kijken wat het effect was geweest van die stress op het optreden van borstkanker. Tijdens de follow-up bleek bij 251 vrouwen de diagnose borstkanker te zijn gesteld.

Het kwam als een verrassing dat vrouwen met een hoog stressgehalte, maar half zoveel kans op borstkanker hadden als vrouwen met weinig stress. De associatie bleek vooral duidelijk bij vrouwen die hormoontherapie kregen. Hoge endogene concentraties van oestrogeen staan bekend als een risicofactor voor borstkanker. Een verlaging van de oestrogeensynthese als gevolg van chronische stress kan, zo stellen de onderzoekers, een verklaring zijn voor de lagere incidentie bij borstkanker.
Bron: MedNet/BMJ/Medisurf.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen