Droomreis voor spierpatiëntjes

Vanavond NED. 2, 19.55 UUR

Onder de titel ’Spieren voor spieren op Curaçao’ zendt de AVRO een tweedelige Vinger aan de Pols-special uit vanaf het zonovergoten Caribische eiland. Voor zeven jongeren met een ernstige spierziekte ging deze zomer een droom in vervulling. Zij werden door de stichting ’Spieren voor spieren’ uitverkoren voor een droomreis naar Curaçao om daar met dolfijnen te zwemmen en op het buureiland Aruba een aantal beroemde voetballers te ontmoeten. Pia Dijkstra maakte een indringend medisch reisverslag voor Vinger aan de Pols, dat vandaag en op 25 augustus wordt uitgezonden.

De jongeren, van 11 tot 16 jaar, zijn allemaal gekluisterd aan een rolstoel en hebben in alle gevallen te maken met een progressieve spierziekte. De meesten van hen hebben nooit gevlogen, dus wordt het voor hen een onvergetelijke ervaring. Dijkstra praat met hen en hun ouders over hun leven in een rolstoel, de tegenslagen, hun veerkracht en de onzekere toekomst.

De stichting ’Spieren voor spieren’ probeert via topsporters geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Op Aruba ontmoeten de jongeren de ambassadeurs van de stichting Louis van Gaal en zijn vrouw Truus Opmeer, die daar zijn in verband met het traditionele beachvoetbaltoernooi. De kennismaking werpt een heel ander licht op de doorgaans vrij stugge en licht ontvlambare AZ-trainer.

Uiteraard regelt Louis voor de sportminnende jongeren spannende ontmoetingen met de aanwezige voetbaltoppers als Dirk Kuyt, Arjen Robben, Marc van Hintum, John Heitinga, Frank en Ronald de Boer. De voetbaltweeling zet zich al jaren in voor de strijd tegen spierziekten en bezoekt regelmatig patiënten als ze in Nederland zijn.

De 14-jarige Rick, die sinds hij niet meer kan lopen een verdienstelijk denksporter is geworden, daagt Ronald de Boer en Shota Arveladze uit voor een potje schaak en de even oude Sven wil van Arjen Robben weten of hij in een rolstoel net zo flitsend draait als op het voetbalveld. Uiteindelijk leert Robben de fijne kneepjes van het rolstoelbasketbal van zijn jonge vriend. Mooie televisie in Vinger aan de pols.

Bron: AVRO Vingeraandepols

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen