Speciale on-linedienst voor langdurig zieke kinderen

Array


Via de webcam praten en lachen met de CliniClowns. Sinds de website Villa Neuzenroode in het leven is geroepen, is deze vorm van contact voor veel kinderen al heel gewoon. De speciale on-linedienst van de CliniClowns is bedoeld voor kinderen die langdurig ziek thuis zijn. ,,We zijn de kinderen achterna gegaan,’’ zegt Tjitske Weersma van de stichting CliniClowns Nederland. ,,Steeds meer zieke kinderen zijn langdurig thuis. De trend is immers dat mensen steeds korter in een ziekenhuis liggen. Bovendien mogen patiënten tussen behandelingen door naar huis.’’ In het ziekenhuis hadden deze kinderen regelmatig contact met een clown, eenmaal thuis viel dit weg. ,,We hebben lang zitten puzzelen hoe we die kinderen tóch konden bereiken. Genoeg clowns om alle kinderen thuis te bezoeken, zijn er niet. Dus moesten we alternatieven verzinnen.’’ Na een lange testperiode ging de site Villa Neuzenroode.nl in mei van start. Het is een besloten website: je moet eerst een paspoort aanvragen, voordat je toegang krijgt. ,,We screenen alle aanmeldingen,’’ zegt Weersma. ,,Villa Neuzenroode is uitsluitend bedoeld voor zieke kinderen. Het is de omgekeerde wereld. In het dagelijkse leven zijn zieke kinderen in het nadeel. Voor hen is immers heel veel niet mogelijk. Bij Villa Neuzenroode is het andersom; dan ben je als gezond kind in het nadeel.’’ Villa Neuzenroode is een virtuele wereld. Centraal staat de villa waar de clowns wonen. Kinderen kunnen die villa bezoeken en via de chat en de webcam contact zoeken met de clowns. Ook kunnen ze onder meer filmpjes kijken, spelletjes doen, een boomhut bouwen, onderling contact leggen, verhaaltjes luisteren, een theatervoorstelling bijwonen, een hoorspel beluisteren of de dagboeken van de clowns lezen. De website richt zich vooral op kinderen van 6 tot 14 jaar. De belangstelling voor Villa Neuzenroode is enorm, zegt Weersma. Meer dan 150 kinderen hebben inmiddels een paspoort. Van nog eens honderd kinderen ligt er een aanvraag. Het checken van alle referenties duurt een paar weken. Kinderen die thuis geen webcam hebben, krijgen er één van de CliniClowns. De reacties van ouders en kinderen op Villa Neuzenroode zijn overweldigend, zegt Weersma. ,,We hebben ontzettend veel losgemaakt. De website is echt alle bloed, zweet en tranen waard.’’
Bron: Amersfoortse Courant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen