GGD test 5000 Heerlenaren op MRSA

Array

De GGD Oostelijke Mijnstreek houdt momenteel een groot bevolkingsonderzoek onder 5000 Heerlenaren naar de besmetting met de MRSA-bacterie. Middels dit naar eigen zeggen eerste bevolkingsonderzoek naar MRSA wil de GGD aan de weet komen, hoe vaak MRSA voorkomt onder de bevolking.

Infectiearts C. Hoebe van de GGD wijst op de MRSA-uitbraken in ziekenhuizen en zegt dat er steeds minder vaak een verband is met verblijf in een buitenlands ziekenhuis, waar soepeler wordt omgegaan met MRSA-besmetting. Na een verblijf in een buitenlands ziekenhuis leidt opname in een Nederlands ziekenhuis standaard tot extra voorzorgsmaatregelen.

De GGD vermoedt echter dat MRSA ook in Nederland vaker voorkomt onder de bevolking en niet per se uit het buitenland afkomstig is. Het onderzoek, dat een half jaar duurt, moet dat uitwijzen.

Het Nederlandse beleid is erop gericht om de MRSA-besmetting buiten de grenzen te houden. Hoebe denkt dat dit niet meer lukt, zeker in een door buitenland omringd gebied als Zuid-Limburg. ,,We onderzoeken in hoeverre de bacterie zich heeft verspreid onder de Heerlense bevolking”, lichtte Hoebe toe.

De bij het onderzoek betrokken Heerlenaren krijgen een pakketje thuis met een vragenlijst en een wattenstaafje met een buisje. Met het staafje kunnen mensen uit hun neus een kweekje nemen, en dat dan in het buisje terugsturen naar de GGD. Die onderzoekt de staafjes samen met het academisch ziekenhuis en de universiteit in Maastricht naar het voorkomen van de MRSA-bacterie.
 
Bron: Planet.nl & Leefwijzer.nl

Recente artikelen