Gemeenten willen zorgpremie inhouden op bijstand

Array

Gemeenten willen voor alle bijstandsgerechtigden automatisch de premies voor de nieuwe ziektekostenverzekering op hun uitkering inhouden. Op die manier hopen ze veel betalingsproblemen te voorkomen onder bijstandsgerechtigden.
 
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid moet dat volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wettelijk regelen. ,We kunnen al aan individuele klanten toestemming vragen voor verrekening, maar dat is niet te doen met de invoering van het nieuwe stelsel. Daarom moet het collectief geregeld worden”, zei een woordvoerder van de VNG maandag.
Zorgen
Gemeenten en de vereniging van directeuren van sociale diensten, Divosa, maken zich grote zorgen over de invoering van het nieuwe zorgstelsel per 1 januari 2006. ,,Het is een lastig dilemma. Het kabinet gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid, maar de zelfredzaamheid van veel mensen in de bijstand is klein”, zegt beleidsmedewerker J. Timmermann van Divosa.

De sociale diensten worden nu al geconfronteerd met premieschulden. Momenteel heeft 10 tot 15 procent van de bijna 340.000 bijstandsgerechtigden een forse betalingsachterstand voor de ziektekostenverzekering. Daarbij gaat het om een gemiddeld bedrag van 500 euro.

Korting
Dat blijkt uit cijfers van het Bureau voor Bestuur, Strategie & Financieel Beleid (BS&F) dat circa 125 gemeenten adviseert over zorgverzekeringen. Volgens de VNG onderzoeken veel gemeenten de mogelijkheden om collectieve zorgverzekeringen af te sluiten, zodat hun bijstandsgerechtigden straks tot 10 procent korting krijgen op de premies.

Directeur E. Kraal van BS&F verwacht dat de schulden verdubbelen als volgend jaar de premies voor de basisverzekering verdrievoudigen tot circa 100 euro per maand. De zorgtoeslag om minima te compenseren is volgens hem een bureaucratische oplossing.

,,Mensen krijgen de toeslag de maand voordat ze de premie moeten betalen. Dat is vragen om problemen. Bij veel mensen in de bijstand zal het straks gaan om de keuze tussen nu een warme maaltijd op tafel of de zorgpremie van volgende maand.”

Eigen risico
De VNG vreest bovendien dat veel bijstandsgerechtigden zich gaan verzekeren met een hoog eigen risico om de premie zo laag mogelijk te houden. ,,We kunnen alleen proberen goed te adviseren, maar uiteindelijk zullen mensen met plotseling hoge ziektekosten toch aankloppen voor bijzondere bijstand”, aldus de woordvoerder. De VNG waarschuwt Hoogervorst en het ministerie van Sociale Zaken dan ook dat extra geld voor de bijzondere bijstand nodig zal zijn.

Bron: Spitsnet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen