Niet EEG artsen moeten opnieuw examen doen

Array

Minister Hoogervorst wil voortaan dat artsen buiten de EEG die in Nederland willen werken examens af gaan leggen. De reactie van Hoogervorst komt op kamervragen door Kamerlid Kaya (D66) over de toelating van buitenlandse artsen. ENuffic, de actiegroep die is opgericht door artsen die buiten de EU hun diploma hebben gehaald, protesteren tegen de procedure om in Nederland als arts geregistreerd te kunnen worden. Zij vermoeden dat de lat extra hoog wordt gelegd, om de broodwinning van Nederlandse artsen te beschermen. Op de website enuffic.web-log.nl circuleert een protestbrief over deze materie. De artsen buiten de Europese Economische Ruimte (EER) dienen – evenals de Nederlandse artsen – te voldoen aan de opleidingseisen van de Wet BIG, om ingeschreven te kunnen worden in het BIG-register. De beroepskwalificaties van artsen worden getoetst aan het Raamplan 2001 Artsopleiding, de algemene eindtermen van de Nederlandse artsopleiding. De beoordeling van de beroepskwalificaties gebeurt nadat de niet-EER arts een aanvraag voor een verklaring van vakbekwaamheid heeft ingediend. Een kennis- en vaardighedentoets kan een onderdeel van de beoordelingsprocedure zijn indien de aangewezen commissie van deskundigen een dergelijke toets nodig acht om de beroepskwalificaties beter te kunnen beoordelen. Begin augustus 2005 hebben 211 buitenlands gediplomeerde artsen een aanvraag in behandeling. In 2002 werden van de 303 artsen van buiten het EER-gebied die een aanvraag indienden 145 op termijn geregistreerd. In 2003 betrof dit 183 van de 477 en in 2004 108 van de 295. Bij aanvragen van artsen van buiten de EER en Zwitserland wordt bij ongeveer een kwart van de verzoeken de aanvraag stopgezet. Vaak betreft dit beroepsbeoefenaren die niet over een verblijfsvergunning beschikken of die ook in andere landen proberen een gelijkstelling te verkrijgen. Hoogervorst wil een vergelijkbaar systeem van examinering ontwikkelen zoals die nu vooral in Angelsaksische landen – naast Engeland, de Verenigde Staten, Canada en Australië gebruikelijk is. Als eerste stap is het deelproject ‘buitenlands gediplomeerde artsen’ begonnen: iedere arts met een diploma van buiten de EER zal worden onderworpen aan een landelijke basistoets en een landelijke medische kennis- en vaardighedentoets. De uitkomst van de toetsen is bepalend voor de verdere weg, die de arts in kwestie dient te gaan. Binnen deze procedure wordt de arts een actieve rol toebedeeld. Door de toets te koppelen aan een scholingsadvies wordt gezorgd voor een betere aansluiting bij de onderwijsinstellingen. Dit zal naar verwachting resulteren in een kortere doorlooptijd. Link:
ENuffic
Folder Big buitenlandse artsen (pdf)

Bron: HuisartsVandaag & VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen