Ook de Britten maken zich op voor de vogelgriep

Britse artsen krijgen volgende maand instructies over maatregelen tegen de gevreesde vogelgriep die zich kan verspreiden binnen Europa.

De informatiepakketten bevatten een 50 pagina tellende gids met informatie over de herkenning van vogelgriep en hoe verspreiding te voorkomen. Daarnaast bevindt zich in het pakket informatie voor patienten. De pakketten maken deel uit van en regeringscampagne over vogelgriep zoals overeengekomen met de WHO.

"De distributie van deze pakketten heeft niets te maken met een verhoogde staat van alertheid," zegt het Britse Ministerie van Volksgezondheid afgelopen vrijdag. Het Ministerie geeft aan dat er geen gevallen zijn van mens op mens besmettingen van vogelgriep die een pandemie kan gaan aankondigen. Sinds 2003 heeft vogelgriep in Azië meer dan 50 mensen gedood.

Gezondheids autoriteiten vrezen dat het virus zich zou kunnen gaan verspreiden na massale vogelsterfte in Rusland ten westen van de Oeral. Daarbij gaan tientallen miljoenen vogels migreren naar warmere klimaten in de komende maanden. De WHO is verscherpt waakzaam in deze gebieden. De UN is bezorgd over de uitbreiding van het dodelijk H5N1 virus buiten Zuid Azië maar zegt dat er geen besmettingen van mensen zijn aangetoond in de Sovjet republiek.

Vanaf maandag 22 augustus zijn commerciële pluimveehouders in Nederland verplicht hun pluimvee op te hokken. Minister Veerman maakte vorige week dinsdag al bekend maatregelen te zullen nemen naar aanleiding van het advies van de commissie van deskundigen. Op 10 augustus 2005 heeft minister Veerman de deskundigencommissie verzocht met spoed een advies uit te brengen over de ophokplicht voor pluimvee. De verplichting pluimvee binnen te houden vermindert de kans op besmetting met vogelpest door trekvogels. Import van levende vogels is verreweg het grootste risico voor insleep. Import uit Rusland, Kazachstan en Aziatische landen is reeds verboden.

Bron: HuisartsVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen