Standpunt Hoogervorst geneesmiddelenbeleid

Array

Een medewerker van uw ministerie (de directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie) heeft deelgenomen aan een bijeenkomst van Pfizer in St. Paul de Vence in maart 2005 over geneesmiddelenbeleid. Pfizer was initiatiefnemer van een congres Zorg in de toekomst – geneesmiddelen in 2010, een bron van zorg, dat is gehouden van 13 tot 16 maart 2005 in St. Paul de Vence. Vooral de keuze van de lokatie van het congres leidde tot kamervragen. Deelnemers zouden getracteerd zijn op een snoepreisje en daarmee zou VWS haar onafhankelijkheid in het geding zijn gekomen. Echter minister Hoogervorst liet weten dat de kosten van de betreffende ambtenaar, volgens opgave van Pfizer, in rekening zijn gebracht. Pfizer heeft alleen de kosten van de congresorganisatie en van de sprekers, die tijdens het congres een inleiding hebben gehouden, voor haar rekening genomen.

De 47 deelnemers aan het congres – niet zijnde de sprekers – hebben hun eigen kosten betaald, de kosten van de 12 sprekers die tijdens het congres een inleiding hebben gehouden zijn voor rekening gekomen van Pfizer.

Volgens de minister is er dan ook geen sprake van gunstbetoon. Het Reclamebesluit geneesmiddelen heeft op het gebied van gunstbetoon als kern dat het – met bepaalde uitzonderingen – verboden is om in het kader van de bevordering van de verkoop van geneesmiddelen, aan personen die bevoegd zijn om geneesmiddelen voor te schrijven of af te leveren, premies of voordelen in geld of natura toe te kennen, aan te bieden of in het vooruitzicht te stellen. Dit congres had niets te maken met bevordering van de verkoop van geneesmiddelen. De besproken onderwerpen hadden op geen enkele wijze betrekking op specifieke geneesmiddelen of indicaties. De congresdeelnemers behoorden in grote meerderheid niet tot de kring van personen die bevoegd zijn om geneesmiddelen voor te schrijven of af te leveren en voor zover dat wel het geval was, namen zij niet in die hoedanigheid deel, maar als vertegenwoordigers van een bepaalde (koepel)organisatie. Bovendien waren er geen vertegenwoordigers van (koepel)organisaties die product- of indicatiegerelateerde belangen zouden kunnen hebben. De bepalingen van het Reclamebesluit geneesmiddelen op het gebied van gunstbetoon en de daarop gebaseerde beleidsregel, waarin een nadere invulling wordt gegeven aan de regels met betrekking tot gunstbetoon, zijn daarom naar de mening van minister Hoogervorst in dit geval niet van toepassing.

Toch bleek dat er wel is betaald voor de directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie want hij bleek spreker te zijn geweest. Ook bleken er aanwezigen van verschillende zorgverzekeraars aanwezig te zijn geweest. Volgens Kant is dit een verschuiving van beïnvloeding door de farmaceutische industrie van zorgaanbieders naar zorgverzekeraars.

Volgens de minister liept het niet zo’n vaart omdat het congres zicht niet richtte op een specifieke groep stakeholders in de zorgsector, maar juist op de volle breedte van de zorgsector. Gezien de inhoud van het programma, de volstrekt vrije gedachtenwisseling die tijdens het congres plaatsvond en de zeer terughoudende opstelling van de organisator daarbij, kan volgens de minister niet worden gesproken van beïnvloeding in de richting van welke deelgroep van deelnemers dan ook.

Lees hier de officiele antwoorden op de kamervragen van Agnes Kant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen