Vaccinaties ondermijnen de afweer niet

0
228

De vaccinaties die kinderen in hun eerste levensjaren krijgen, verzwakken het immuunsysteem niet.
Ook combinatievaccins zijn niet nadelig voor het afweersysteem. Dit blijkt uit Deens onderzoek. Ruim 84.000 ziekenhuisopnamen van kinderen ten gevolge van infectieziekten werden geanalyseerd.

De Deense wetenschappers onderzochten of infectieziekten vaker optreden bij gevaccineerde kinderen dan bij ongevaccineerde kinderen. Door te kijken naar andere infecties dan waartegen de kinderen waren gevaccineerd, kon het effect van vaccinaties op de algehele weerstand onderzocht worden. Het onderzoek toont aan dat de prikken die kinderen krijgen het afweersysteem niet ondermijnen. Ook combinatievaccins zijn niet nadelig voor het immuunsysteem in vergelijking met losse vaccins.
Onder de ruim 84.000 ziekenhuisopnamen werd gekeken naar 7 infectieziekten. Deze werden met 6 vaccinaties in verband gebracht. Op die manier zijn 42 mogelijke relaties tussen een infectieziekte en een vaccinatie onderzocht. Er werd 15 keer aangetoond dat een vaccinatie beschermt tegen het krijgen van een infectieziekte. Slechts 1 keer werd aangetoond dat het mogelijk is dat een vaccinatie een verhoogde kans geeft op het krijgen van een infectie. Hierbij gaat het om de relatie tussen de Hib-vaccinatie (tegen de bacterie Haemophilus influenzae type B) en een luchtweginfectie.
Het onderzoek staat beschreven in de Journal of the American Medical Association van 10 augustus 2005.

Bron: RIVM