Aantal abortussen licht gestegen

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateert in de jaarrapportage 2004 dat het aantal abortussen in Nederland na een lichte daling in 2003 in 2004 opnieuw is gestegen.

Deze rapportage bevat alle in 2004 uitgevoerde abortusbehandelingen. Ziekenhuizen en abortusklinieken met een Wet afbreking zwangerschapsvergunning zijn verplicht deze aan de inspectie te rapporteren. Uit deze jaarrapportage blijkt dat vorig jaar in Nederland 33.342 abortussen plaatsvonden, tegenover 33.159 in 2003; een toename van 0,5 procent.

Volgens een woordvoerster van de inspectie maken de cijfers duidelijk dat het schrappen van de pil uit het ziekenfondspakket voor vrouwen onder de 21 zonder drastische gevolgen is gebleven. „De door sommigen voorspelde piek in de aantallen abortussen doet zich niet voor.” Net als in 2003 jaar blijkt het aantal uit het buitenland afkomstige vrouwen dat zich in Nederland liet aborteren in 2004 opnieuw te zijn gedaald; nu met 2,5 procent naar 4228. Onder andere de toestroom van vrouwen uit België en Luxemburg stagneert.
Ook het aantal afgebroken zwangerschappen bij meisjes onder de 19 jaar nam af van 5272 in 2003 naar 5135 in 2004; een daling van bijna 3 procent. Het aantal abortussen bij vrouwen tussen 35 en 39 steeg daarentegen met ruim 5 procent van 4908 in 2003 naar 5168 vorig jaar. Een vergelijkbare stijging van ruim 4 procent viel waar te nemen bij het aantal abortussen dat werd uitgevoerd na de twaalfde week van de zwangerschap.

Ook directeur drs. M. den Boer-Neele van de VBOK wijst erop dat de stijging van het abortuscijfer minder groot is dan voorzien. „Ongetwijfeld hangt dat ermee samen dat de pil voor vrouwen onder de 21 in het ziekenfonds is gebleven. Want hoe je ook over anticonceptiemiddelen denkt, er is natuurlijk wel een link tussen het abortuscijfer en het gebruik ervan.”

Nader onderzoek van de Rutgers Nisso Groep, het expertisecentrum voor seksualiteit, moet volgens Den Boer uitwijzen of de stijging van het aantal abortussen bij vrouwen tussen 35 en 39 is gerelateerd aan de stijging van aantal abortussen dat werd uitgevoerd na de twaalfde week van de zwangerschap. „Zijn die late abortussen ook bij die vrouwen uitgevoerd en zo ja, wat is daarbij de rol van de prenatale diagnostiek geweest?” Woordvoerster Ingvil van de Lisdonk van de Rutgers Nisso Groep wil de achtergrondgegevens pas na overleg met de inspectie presenteren. „Wel vraag ik me af waarom dit rapport niet tegelijkertijd met onze analyse naar buiten is gebracht.”

Bron: Zorgkrant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen