Kabinet verlaagt zorgpremie voor mensen zonder werkgever

0
192

Het kabinet wil de inkomensafhankelijke ziektekostenpremie voor mensen zonder uitkering of werkgever gedeeltelijk verlagen. Dit kan voor AOW’ers met een aanvullend pensioen, zelfstandige ondernemers en mensen in de VUT of met een prepensioen enkele honderden euro’s schelen, zo meldden bronnen rond het kabinet woensdag. Om dit mogelijk te maken wordt de inkomensafhankelijke premie die werkgevers betalen voor hun personeel, geen 6,25 maar 6,5 procent. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) benadrukte woensdagochtend voorafgaand aan het koopkrachtoverleg dat werkgevers hiervoor gecompenseerd worden. Volgens het plan betalen VUT’ers, mensen met een prepensioen en zelfstandige ondernemers volgend jaar 4,4 procent over hun bruto-inkomen. Voor AOW’ers geldt datzelfde percentage alleen voor hun aanvullend pensioen. Over hun AOW betalen ze wel 6,5 procent.

Aan de zorgtoeslag, die het kabinet volgend jaar wil invoeren, wordt niet meer gesleuteld. Die wordt onveranderd gebaseerd op een gemiddelde nominale premie voor de ziektekostenverzekering van 1100 euro per jaar. Mocht de gemiddelde premie meer dan 25 euro hoger uitkomen, wordt de toeslag in maart aangepast. De meest betrokken ministers leggen de laatste hand aan de koopkrachtmaatregelen voor volgend jaar. Minister Zalm van Financiën zei woensdag voor aanvang van hun vergadering te verwachten dat in de loop van de dag een besluit zal vallen. Ook minister De Geus van Sociale Zaken was optimistisch gestemd. De afgelopen dagen lekte een groot aantal voornemens van de ministers al uit. Zo gaat de WW-premie omlaag en wordt een aantal fiscale kortingen verhoogd. Ook komt er extra geld voor kinderopvang en wordt volgend jaar de benzineaccijns bevroren. De maatregelen kosten in totaal circa 1,5 miljard euro. Dat geld komt beschikbaar door belastingmeevallers. Die zijn het gevolg van de aantrekkende economie.
Bron: Telegraaf

Vorig artikelVakbonden leggen eisen CAO academische ziekenhuizen op tafel
Volgend artikelParkeerschijf hulp in decubituspreventie
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.