Nieuw apparaat voorspelt hart- en vaatziekten bij diabetici

Array

Lichtgevendheid huid maat voor versuikerde eiwitten Een nieuw ontwikkeld apparaat kan op een snelle manier van buiten af bepalen of een patiënt een hoge mate van versuikerde eiwitten in zijn lichaam heeft. Versuikerde eiwitten spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, vooral bij patiënten met suikerziekte of nierziektes. Door de lichtgevendheid van de huid te meten kan de mate van aanwezigheid van versuikerde eiwitten aangetoond worden. Tot nu toe was dit niet mogelijk zonder huidbiopten van patiënten te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van Robbert Meerwaldt van de vakgroep Vasculaire Ziekten en Endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Meerwaldt promoveert op 7 september 2005 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het apparaat, een autofluorescentie meter (AGE reader), meet de hoeveelheid licht die de huid uitstraalt. Een patiënt hoeft slechts enkele seconden zijn arm op het apparaat te leggen en de mate van lichtgevendheid is al bepaald. Uit het onderzoek blijkt dat deze lichtgevendheid de hoeveelheid versuikerde eiwitten in het lichaam aangeeft. ‘Het blijkt dat de versuikerde eiwitten zelf licht uitzenden. Die kunnen we nu op een heel patiëntvriendelijke manier meten. Het nemen van bijvoorbeeld huidbiopten om deze waarden te bepalen is dus niet nodig’, concludeert Meerwaldt. Vroege indicatie
De aanwezigheid van versuikerde eiwitten in het menselijk lichaam kan het ontstaan van hart- en vaatziekten en van nierziektes voorspellen. De stapeling van de versuikerde eiwitten leidt verder tot een versnelde aderverkalking, lekkende bloedvaten, hoge bloeddruk en zenuwstoornissen. De lichtgevendheid van de huid bleek het ontstaan van deze problemen en de kans om hieraan te overlijden te voorspellen. Door al in een vroeg stadium de indicatoren aan te tonen kan het ontstaan van de ziektes voorkomen worden, of kan het aantal complicaties kleiner worden of in ernst afnemen.
Bron: Annalsnyas & HuisartsVandaag
Skin Fluorescence Reveals Onset of Diabetes Skin collagen autofluorescence may correlate with build up of diabetic end products called AGEs (advanced glycation end products), according to a company called InLight Solutions. Teaming up with University of South Carolina researchers, this group believes that the condition of pre-diabetes is directly correlated with AGE accumulation, as measured non-invasively through the skin. Using pigskin specimens soaked in glucose solutions for a period of 5 weeks, the team measured UV skin autofluorescence via a fiber optic probe and a spectrophotometer. The team is now slated to start trials ex-vivo using human skin, with the hope of early detection of individuals pre-disposed to diabetes.
Optics.org

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen