Orde Medisch Specialisten promoot declaratiesysteem

Array

DBC-systeem is niet alleen kommer en kwel De Orde van Medisch Specialisten (OMS) begint binnenkort een tournee langs Nederlandse ziekenhuizen om het nieuwe declaratiesysteem te promoten dat volgend jaar wordt ingevoerd. Een woordvoerder heeft dat dinsdag bevestigd.

Onder medisch specialisten is veel verzet tegen de nieuwe manier waarop zij kosten van behandelingen van patiënten moeten declareren bij de ziektekostenverzekeraars. Een internist uit Boxmeer deed dinsdag nog een oproep aan zijn collega’s om het nieuwe systeem te boycotten. De orde noemt dat ,,geen verstandige actie”.

’Geen goed plan’
Ook de Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen (NVZ) vindt de oproep ,,geen goed plan”. De brancheorganisatie van specialisten wil artsen die goede ervaringen hebben opgedaan met het nieuwe systeem anderen daarover laten vertellen. Volgens de woordvoerder is het niet alleen kommer en kwel met het nieuwe systeem.
’Geen goed plan’
Ook de Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen (NVZ) vindt de oproep ,,geen goed plan”. De brancheorganisatie van specialisten wil artsen die goede ervaringen hebben opgedaan met het nieuwe systeem anderen daarover laten vertellen. Volgens de woordvoerder is het niet alleen kommer en kwel met het nieuwe systeem.

Honderden miljoenen
Diverse regeringen werken al jaren aan een nieuwe manier van declareren van rekeningen van specialisten. In de ontwikkeling van het nieuwe DBC-systeem zijn inmiddels vele honderden miljoenen gestopt. De invoering van het nieuwe systeem is al vele malen uitgesteld, onder meer door het tanige verzet van specialisten, maar ook omdat de operatie zeer complex is.

Prijs-kwaliteitverhouding
In het nieuwe systeem worden de kosten van een behandeling van een patiënt opgesplitst in eenheden. Artsen en ziekenhuizen moeten aan elke behandeleenheid een prijskaartje hangen. Ziektekostenverzekeraars kunnen op die manier zien welk ziekenhuis een goede prijs-kwaliteitsverhouding biedt. De regering hoopt de ziekenhuiszorg op die manier effectiever en efficiënter te maken.

Angst voor bureaucratie
Op het moment bestaan er ongeveer 28.000 behandeleenheden. Artsen zijn bang dat ze ten onder gaan in bureaucratie. De Orde van Medisch Specialisten en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen hebben eerder ingestemd met de invoering van het nieuwe systeem. Zij denken dat de ingewikkelde berekeningen die artsen nu moeten maken voor behandelingen in de loop van de tijd kunnen worden vereenvoudigd.

Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen