Behandeling tegen cholera gestart in hoofdstad Burundi

Array


In de Burundese hoofdstad Bujumbura zijn sinds begin augustus 149 gevallen van cholera geconstateerd. De uitbraak is de tweede van dit jaar. Hij ontstond door gebrek aan water in de wijk Musaga en verspreidt zich momenteel naar andere delen van de stad.

Om de gezondheidsautoriteiten bij te staan heeft Artsen zonder Grenzen haar cholera behandelcentrum in de stad geopend. “Bij een van onze klinieken hebben we een choleracentrum dat we openen als mensen behandeldeling nodig hebben”, zegt veldcoördinator Marc De Rijcke van Artsen zonder Grenzen in Bujumbura. “Alle patiënten met verschijnselen van cholera zijn uit het algemene ziekenhuis van de stad overgebracht naar ons centrum. We kunnen daar maximaal 100 mensen verplegen en de zorg is er gratis. Dat is erg belangrijk, omdat de meeste mensen de tarieven van het ziekenhuis niet kunnen betalen. Sinds afgelopen vrijdag hebben we 59 mensen opgenomen.”
Genezen eenvoudig
Cholera verspreidt zich via besmet water of voedsel. Genezen van de ziekte is relatief eenvoudig. Door de diarree waarmee cholera gepaard gaat, verliezen de patiënten veel vocht, dat weer aangevuld moet worden met speciale zoutoplossingen. Verder is in sommige gevallen antibiotica nodig. Gemiddeld is een patiënt na 48 uur weer beter. Zonder behandeling is de kans op overlijden groot, met behandeling slechts één procent. Het voorkomen van verspreiding van de ziekte is veel lastiger dan de behandeling. De patiënten moeten zorgvuldig worden geïsoleerd. Ook de desinfectie van het gebruikte materiaal en de verwerking van het afval zijn aan strikte regels gebonden.

Obsessie voor hygiëne
Logistiek medewerker Lionel Meunier beschrijft een aantal maatregelen: “Een bewaker aan de ingang van het centrum desinfecteert alle binnenkomende patiënten. Zij moeten ook met een chlooroplossing hun voeten en lichaam desinfecteren. Ook de voertuigen waarmee ze gekomen zijn en de plaatsen waar ze vandaan komen moeten ontsmet worden. Als je cholera bestrijdt, moet je een obsessie voor hygiëne hebben.” De Burundese overheid desinfecteert op het moment de getroffen wijken, en geeft voorlichting aan de bevolking over de maatregelen die ze moeten nemen om infectie te voorkomen. Cholera is een regelmatig voorkomende ziekte in Burundi. Door gebrek aan schoon drinkwater is er een voortdurend risico op uitbraken. De vorige uitbraak in Bujumbura was in januari.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen